Ovog vikenda dođite u Svetvinčenat na Festival sira

0
Naj koza 2021.
Naj koza 2021.

Ovog vikenda svi putevi vode u Svetvinčenat, malo mjesto u srcu Istre koje će ponovo okupiti najbolje sirare iz Istre, zaljubljenike u sir, ali i ostale gastronomade. Tijekom festivala, posjetitelji će moći uživati u vrhunskom siru od 11 do 19 sati na Placi u Svetvinčentu.

Na 10. Festivalu sira svoje proizvode će izlagati: Sirana Zlata, Sirana Majcani, Vesna Loborika, Opg Sia, Sirana Orbanić, Stancija Kumparička, Opg Macan, Opg Peršić, Opg Maliki, i Sapori Istra. Posebnost festivala je regionalno stručno ocjenjivanje sireva i ostalih mliječnih proizvoda od strane Agronomskog fakulteta, a diplome nagrađenim sirarima biti će dodijeljene na otvorenju Festivala kada će nastupiti i KUD Mate Balota iz Raklja.

Na Placi, ispred Kaštela posjetitelji se mogu vratiti u prošlost i razgledati stare istarske zanate i autohtone suvenire u sklopu Mrkata istrijanskega dela. Kažuni, istarski instrumenti, suveniri od maslinovog drva, lokalni gastro proizvodi kao med i maslinovo ulje samo su dio onog što će posjetitelji moći vidjeti u oba dana.

U subotu u 18 sati na veselje mnogobrojnih posjetitelja birat će Naj Kozu Istre. Ova se tradicionalna manifestacija održava 22. godinu za redom te privlači posjetitelje koji žele vidjeti nešto drugačije i originalno. Izbor naj koze održat će se u više kategorija: najizvornija koza, najsimpatičnija koza te miss Istre.

Jedan od glavnih dijelova programa u nedjelju je i 5. Smotra istarske ovce koja će započeti u 14 sati, a najatraktivniji dio smotre zasigurno je natjecanje u ručnom i strojnom šišanju ovaca u 16,00 sati u Žlinji.

Od 16 sati na placi za glazbeni dio programa pobrinuti će se Irena&Mauro Giorgi, a istog dana u 19 sati biti će organizirana, u kaštelu Morosini Grimani, vođena degustacija pod nazivom „Sljubljivanje sira i vina“ u suradnji sa udrugom Vinistra. Radionicu će voditi poznati sommelier i vinski kritičar Emil Perdec, koji će prezentirati šest kombinacija nagrađenih domaćih sireva sa istarskim vinima. Prijava i plaćanje kotizacije za sudjelovanje u iznosu od 150 kn mogući su putem službene internet stranice kaštela Morosini Grimani.

Za gastronomski dio pobrinuti će se Kampanjola sa uvijek posebnom i ukusnom gastro ponudom u kombinaciji sa eko birom iz njihove proizvodnje, OPG Franjul sa suhomesnatim proizvodima te Villa Soši sa kolačima i slasticama.

Organizator 10. Festivala sira je Turistička zajednica Općine Svetvinčenat, a pokrovitelji manifestacije su Općina Svetvinčenat i Istarska županija.

Program 10. Festivala sira, 17. i 18. rujna:
SUBOTA I NEDJELJA
11,00 - 19,00  Izložba i degustacija sireva – PLACA

Subota, 17. 9.
- 11,00   OTVORENJE FESTIVALA (PLACA)
              NASTUP KUD-A MATE BALOTA, RAKALJ
              SVEČANA DODIJELA PRIZNANJA NAGRAĐENIM SIRARIMA

- 18,00  22. IZBOR NAJ KOZE

Nedjelja, 18. 9.
- 14,00    5. SMOTRA OVCE (ŽLINJA)
- 16,00    NATJECANJE U ŠIŠANJU OVACA (ŽLINJA)
– 16,00    IRENA&MAURO GIORGI ACOUSTIC (PLACA)
- 19,00   VOĐENA DEGUSTACIJA – SLJUBLJIVANJE SIREVA I VINA (KAŠTEL MOROSINI GRIMANI)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa