Je li novi zakon uvod u privatizaciju plaža?

0
Ilustracija (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL)

Eto klasične Hrvatske: usred ljeta, dok su jadranska kupališta puna do čepa, stiže upozorenje – novi Zakon možda podigne ogradu između nas i naših plaža, piše Slobodna Dalmacija s koje prenosimo dio članka u nastavku.

Možda dijelovi pomorskog dobra postanu ekskluzivni, možda nam država ograniči pristup nekim kupalištima i uvalama. Možda ćemo plaćati ulaznicu. I još trista čuda...

– Ograničavanje pristupa plažama, ograđivanje i naplaćivanje, pa to bi bila crvena krpa za sve nas! To bi bio korak prema privatizaciji mora, što je nedopustivo. Mi želimo to pomorsko dobro kao naš iznimno vrijedan resurs, možda i zadnji takav. Želimo ga štititi na održiv način, želimo da se njime upravlja i gospodari na održiv način, da se novim, kvalitetnim Zakonom sve jasno definira: što se može, na koji način, gdje, zašto, koliko dugo i slično. Da ne dođu sutra ljudi s novcem i preuzmu naše plaže na neke dugotrajne koncesije i tako provedu nekakvu privatizaciju javnog dobra.

Kazali su to za Slobodnu Maja Jurišić i Marko Bertolino, predsjednica i član udruge "Pokret otoka", stručnjaci za pomorsko dobro i održivi razvoj. Upravo je ta udruga podignula temperaturu u javnosti objavom otvorenog pisma premijeru Andreju Plenkoviću, resornom ministru Olegu Butkoviću i njegovu državnom tajniku Josipu Bilaveru.

 

Bertolino ističe: – Novi prijedlog Zakona predvidio je mogućnost isključenja opće upotrebe za plaže, što mora postojati u zakonu, ali mi tražimo da to bude iznimka, na vrlo kratak rok, privremeno. Na primjer, kad je u pitanju organizacija koncerta na plaži. Ili slično. A ne da neki privatnik sutra privatizira i ogradi plažu pred svojom vilom. "Pokret otoka" podsjeća na to da je pomorsko dobro od javnog interesa i u vlasništvu Republike Hrvatske, te da se njime može gospodariti jedino putem koncesija.

– Ako dopustimo olako dobivanje koncesija s isključenjem opće upotrebe, smatram da nanosimo štetu svim našim građanima i gostima – drže u "Pokretu otoka", piše Slobodna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa