Labin

Otvorena obnovljena ribarnica, FLAG-ov najveći 'ulov' do sada

1
U obnovljenoj labinskoj ribarnici
U obnovljenoj labinskoj ribarnici

„Naše Komunalno poduzeće '1. Maj' isplovilo je na more koje se zove Natječaj. Na tom Natječaju je svatko mogao spustiti mrežu i čekati da nešto uđe u nju. Zato čestitam direktoru Donaldu Blaškoviću i njegovom prethodniku Alenu Golji i svima koji su sudjelovali u projektu, posebno našem FLAG-u, kojemu je ovo najveći projekt do sada i koji je dokazao svoju uspješnost i svrhu. Čestitam na velikom ulovu i čestitam na putokazu kako se stvarno može ako se želi i zna“, kazao je gradonačelnik Valter Glavičić na svečanom otvorenju obnovljene labiske ribarnice 26. svibnja.

Podsjetimo, obnova ribarnice sufinancirana je sredstvima Europske unije iz Operativnog programa za pomorstvo i ribarstvo, a temeljem natječaja kojeg je provela Lokalna akcijska grupa u ribarstvu - FLAG 'Alba'. Ukupna vrijednost projekta je 3.157.345,16 kuna, što je u stopostotnom iznosu pokriveno bespovratnom potporom.

Higijenski standardi podignuti su na razinu suvremenih zahtjeva te novim vrstama pultova (neutralne inoks vitrine), visećim vagama, inoks radnim stolovima, te rashladnim ormarima za korisnike (za svakog korisnika). Nadalje, nabavljen je i ledomat za sjeckani led (zajedno s depozitom) koji će biti na raspolaganju i lokalnim ribarima LAGUR područja, čime se omogućuje dugotrajnije zadržavanje svježine ulova prilikom plasmana ribe i morskih plodova. Prostor objekta brze prehrane dobio je novu opremu za pružanje usluga, kao i odgovarajući visoki stol i stolice u prostoru za konzumaciju.

„Naša želja i cilj bili su doprinijeti uvjetima rada ribara, odnosno njihovoj prodaji proizvoda ribarstva i akvakulture, dostupnosti lokalnih proizvoda ribarstva i akvakulture lokalnom stanovništvu i turistima, te promociji lokalnog ribarstva FLAG područja“, kazao je Donald Blašković, direktor Komunalnog poduzeća '1. Maj'.

„Ideja o ovom projektu potekla je još 2016. godine prilikom osnivanja FLAG-a i izrade strategije. Kao predsjednik FLAG-a izuzetno sam ponosan na određenom poslu te kvaliteti i društvenoj važnosti svih do sada odobrenih projekta putem kojih su ravnomjerno zastupljeni interesi javnog i gospodarskog sektora u kojima doprinosimo očuvanju i održavanju ribarenja na našem području“, rekao je predsjednik FLAGA-a Robert Mohorović.

Svečanosti su prisustvovali predstavnici Ministarstva poljoprivrede Uprave za ribarstvo, ravnatelj Ante MišuraIrena Jahutka, načelnica Sektora za upravljanje EU fondovima u ribarstvu.

Obraćajući se okupljenim, Mišura je među ostalim rekao: “Vidjeli smo na primjeru COVID-a i poremećaja na tržištu koliko je lokalno tržite važno i koliko je važno moći proizvode ribarstva staviti na tržište s obzirom na to da su to kvarljivi proizvodi i moraju imati posebne higijenske uvjete. Ovaj projekt pokazuje način na koji treba ići, kako ribari mogu na tržište staviti svoj proizvod koji ima svoje značenje, da ga mogu prepoznati turisti, ali i da lokalna zajednica može lakše doći  do proizvoda ribarstva.“

Gradonačelnik Glavičić je među ostalim rekao da je „naš markat puno više od trgovine, to je mjesto gdje se sreću dragi ljudi, razgovara i mjesto gdje održavamo našu autentičnost kroz govor i kroz proizvode. Ova priča o ribi koja se lovi u blizini i kroz ruke naših ribara dolazi na naš markat u ruke naših ljudi koji prodaju ribu jedna je od najljepših priča i ima puno veću vrijednost od same ribarnice.“

Za kraj je kazao da se nada da je obnova ribarnice samo prvi korak u obnovi cijele tržnice. U glazbenim predasima svečanosti nastupili su Klapa Labin i RKUD Rudar iz Raše, a svečanost je moderirala Ana Černjul. (Tekst i foto: Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa