Jakovčićevih 45 posto trebali bi zabrinuti Kajina: SDP-ov rezultat u Istri među najslabijima u Hrvatskoj

0
Lista Ivana Jakovčića u Istri je dobila gotovo dvostruko više glasova nego okrnjena Kukuriku koalicija predvođena SDP-om
Lista Ivana Jakovčića u Istri je dobila gotovo dvostruko više glasova nego okrnjena Kukuriku koalicija predvođena SDP-om

Nije tajna da u IDS-u nisu bili sretni kada je njihov šef Jakovčić odlučio samostalno izaći na izbore za EU parlament. Iako je na svojoj listi imao nekoliko atraktivnih imena i podršku nekolicine istaknutih hrvatskih znanstvenika i intelektualaca, zakon brojki bio je neumoljiv i o tome se među njegovim stranačkim kolegama čitavo vrijeme pričalo.

„Ovo nam nikako nije trebalo mjesec dana prije lokalnih izbora. Nino će sigurno izgubiti i zbog njega ćemo u zadnjih mjesec dana kampanje ući kao gubitnici“, žalio mi se nedavno jedan IDS-ovac.

No, ono što je za IDS-ovce trebao ispasti poraz, na kraju se pretvorilo u „vjetar u leđa“, svojevrsni „dar s neba“, pobjeda na čijim će krilima Flego i IDS u zadnjih pet tjedana kampanje ući s velikom psihološkom prednošću.

Naime, iako Ivan Jakovčić nije izborio ulazak u EU parlament, njegovih 45 posto u Istri, jedan su od najvećih poraza Milanovića i SDP-a na EU izborima. Lista Ivana Jakovčića u Istri je dobila gotovo dvostruko više glasova nego okrnjena Kukuriku koalicija predvođena SDP-om.

SDP-ovih 25,34 posto u Istarskoj županiji jedan je od najlošijih rezultata vladajuće stranke u Hrvatskoj. Slabije nego u Istri, SDP je prošao samo u Ličko-senjskoj (22,43 posto), Brodsko-posavskoj (21,99 posto), Vukovarsko-srijemskoj (23,68 posto), Virovitičko-podravskoj (24,25 posto) i Koprivničko-križevačkoj županiji (24,57 posto).

Milanovićeva stranka i njezini partneri bolje su prošli u tradicionalno HDZ-ovoj Dalmaciji i Glavaševom Osijeku, nego u Istri. Od županije u kojoj je Kukuriku koalicija (tada s IDS-om) ostvarila najbolji rezultat na parlamentarnim izborima, Istra se u manje od dvije godine pretvorila u područje gdje SDP gubi kao u HDZ-ovim županijama.

Milanovićev poraz još je veći ako uzmemo u obzir da se Jakovčić kandidirao bez IDS-ovog predznaka, dakle isključivo sa svojim imenom i prezimenom. No, to je i poraz svih onih koji misle da je Jakovčićevo ime postalo uteg vjerodostojnosti IDS-ove politike.      

Slab rezultat Kukuriku koalicije u Istri svakako treba povezivati i s lošim rezultatima Vlade. No, da je to jedini razlog, tada bi puno bolje prošli Hrvatski laburisti, a ne Jakovčić sa svojom listom. Prije će biti da je slab rezultat SDP-a odgovor istarskih birača na Milanovićeve poteze prema Istri posljednjih mjeseci.

Jakovčićevih 45 posto trebali bi zabrinuti i Damira Kajina, jer koliko god se ovaj trudio Jakovčića i svoje bivše stranačke kolege uspoređivati s mafijom, čini se da birači i dalje imaju više povjerenja u „Kuma“ nego u Kajinove nove nalogodavce. (Nenad Čakić)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa