pogledajte video

Osnovana udruga za istarsku kozu. Spasit će simbol Istre od izumiranja!

0
Na osnivačkoj skupštini Uzgajivača istarske koze
Na osnivačkoj skupštini Uzgajivača istarske koze

Istarskoj kozi, simbolu Istre, napokon je osigurana budućnost: u AZRRI-jevom Centru za održivi razvoj stočarstva na Gortanovom brijegu u Pazinu 10. svibnja održana je osnivačka skupština Udruge uzgajivača istarske koze. Za predsjednika je izabran doktor veterinarske medicine Gordan Šubara, inače voditelj Centra, a uz njega su sudjelovali direktor AZRRI-ja Igor Merlić, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu Ezio Pinzan i uzgajivači.

„Istarska koza je visoko ugrožena pasmina, preostalo je četrdesetak koza i pet – šest jaraca. Danas smo osnovali Udrugu, usvojili statut i akcijski plan njenog spašavanja. Cilj nam je da rezultira gospodarskom revalorizacijom mesa i mlijeka i svega što od istarske koze dobivamo. To je značajno iz kulturoloških i socioloških razloga, ali i gastronomskih, a još više ekonomskih. AZRRI je ovdje kao moderator tog programa: naš član gospodin Šubara predsjednik je Udruge, uključit ćemo i ostale stručnjake i dati svu potrebnu logistiku“, kaže Merlić.

AZRRI planira u skoro vrijeme na Gortanovom brijegu izgraditi nastambu za jarce istarske koze, koji će se rotirati kod uzgajivača kako bi se rađao najbolji mogući pomladak.

„Cilj nam je u pet – šest godina broj grla podići na tisuću. Time bi za početak bili zadovoljni. Uzgajivača za sada imamo pet. Očekujemo da će se njihovom broj povećavati. Svi koji se žele uključiti kao punopravni članovi dobrodošli su. Moći će razvijati program na svoju korist i korist Istre i Istarske županije“, istaknuo je Merlić.

Na jesen će se navršiti deset godina otkako je istarska koza genetski definirana. Predsjednik udruge Gordan Šubara o tome kaže: “Prije toga smo misli da je istarska koza izumrla, čak je i u Zelenoj knjizi hrvatskih pasmina bila definirana kao izumrla, ali 2012. godine dokazali smo da i dalje postoji. Išli smo doslovno od dvorišta do dvorišta, kako smo od kojeg veterinara čuli da je negdje neka istarske koza. Imali smo znanstveni tim koji je mjerio, uzimao uzorke i dokazivao. Naš je čovjek bio toliko tvrdoglav da je uspio sačuvati istarsku kozu, sada je naš zadatak da tako ostane.“

Kao temeljne karakteristike istarske koze navodi jaču tjelesni konstrukciju, bijelu boju dlake i pigmentiranu kožu, a uz to je poželjno, ali nije nužno, da ima bradicu, a može imati i resice.

David Trento iz Galižane jedan je od uzgajivača istarske koze. Nikakva tradicija, naprotiv, obitelj je uzgajala sve osim koza, ali 2005. godine dogodio se preokret.

„Imali smo puno zapuštenih parcela,pa smo nabavili kozu da to pročisti. Ona je to izvrsno obavila i tako smo je zavoljeli i nabavili smo ih još. U samom početku su to bile istarske koze, a kasnije i ostale pasmine. Poslije smo napravili selekciju i sada imamo dvadeset grla istarskih koza i dvadeset jarica, ženki, koji će se sljedeće godine pariti. Imamo još koza, ali one neće biti za daljnji uzgoj jer nisu čiste istarske“, ispričao nam je. (Tekst: Robi Selan, foto i video: Roberto Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa