U Schengen ćemo mopedom po starim cestama!

0
Ilustracija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Duško Jaramaz/PIXSELL)

Tko god ima “samo” B kategoriju, vjerojatno je mnogo puta pomislio: “Uf, zašto nisam položio/la i A kategoriju u mladosti”. Živimo u Istri, na Kvarneru, na Mediteranu. Od proljeća do kasne jeseni svjedoci smo i sudionici gradskih gužvi, turističkog pritiska, nedostatka parkinga. Pali auto za pet ili manje kilometara, trči u trgovinu za boršu (torbu), na pola punu, preuzmi paket na minut u pošti, piše IstraGram s kojeg prenosimo članak u nastavku.

Bicikl je zbog konfiguracije istarskog terena još uvijek rekreativni artikal kada se ima vremena, mali mopedi od 50cm3 nedostatni za ozbiljniju vožnju gdje dva putnika nemaju komfor. Energetska kriza, cijene nafte i benzina divljaju. Ako ste vozač B kategorije u Sloveniji, sada možete voziti motocikl do 125 “kubika”!

Na snagu je stupila izmjena Zakona o vozačima kojom se pojednostavljuju postupci za dobivanje vozačke dozvole A1 i AM kategorije. Tako će svatko tko ima B vozačku dozvolu, a nije vozač početnik te ima završenu teoriju i nekoliko sati praktične nastave, imati pravo na vožnju motociklom do 125 kubičnih centimetara.

Slovenska Vlada je amandmanom pojednostavila procedure za dobivanje vozačke dozvole A1 (motocikli na dva kotača sa ili bez prikolice) i AM (motocikli). i laki četverocikli), a također se osigurava djelomična transpozicija europske direktive.

 

Ostalim izmjenama se utvrđuju uvjeti za mogućnost osposobljavanja kandidata za vozače i osposobljavanja instruktora vožnje, nastavnika propisa i stručnih voditelja autoškole na daljinu.  Njime se utvrđuju pravni temelji za provjeru podataka u registru vozačkih dozvola pri izdavanju međunarodnih dozvola i uvjeti za preispitivanje osoba za koje je tijekom liječničkog ili kontrolnog pregleda utvrđeno da su tjelesno i psihički nesposobne za upravljanje motornim vozilom.

Novim amandmanima predviđa iznimku za rani liječnički pregled u slučaju brisanja šifre ograničenja zbog zdravstvenih razloga. Moramo se zapitati kako funkcionira Europska Unija, i mi u njoj. Živiš u Kopru, imaš vozačku B kategorije. Kupiš si motocikl do 125 cm3 i vikendom se voziš po Umagu, Novigradu, Poreču i Vrsaru. Do tih gradova dolaziš auto cestom, istarskim ipsilonom.

Živiš u Poreču, imaš vozačku B kategorije. Možeš kupiti samo moped do 50 cm3 i početkom vikenda krenuti njime na put prema Kopru isključivo običnim cestovnim pravcima jer auto cestom, Istarskim ipsilonom mogu samo “odlikaši sine”, Slovenci sa motociklima do 125 “kubika”. Euro nam dolazi prvih dana 2023. a mi ćemo izgleda u europski Schengenski prostor bez granica i kontrola s mopedima po starim cestama, piše IstraGram.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa