Grad Labin zbog plaže Maslinica na ratnoj nozi sa Županijom

2
Plaža Maslinica
Plaža Maslinica

Grad Labin je 11. ožujka Upravnom sudu u Rijeci uputio upravnu tužbu protiv Istarske županije zbog onemogućavanja primjene Plana upravljanja pomorskim dobrom u 2022. godini, što koncesionare dovodi u nesigurnost i neizvjesnost s ulaganjima.

Javnost je o tome saznala iz odgovora gradskog pročelnika za komunalne poslove Danijela Žužića vijećniku Mladenu Bastijaniću (Demokrati) koji se sjednici Gradskog vijeća 29. ožujka zanimao zašto su koncesijska odobrenja dana samo na godinu dana umjesto na pet godina kao do sada.

Žužić je objasnio da je u studenome prošle godine provedeno savjetovanje s javnošću o Planu korištenja pomorskog dobra u kojemu je, između ostalog, stigla primjedba Maslinice.

„Oni su Istarskoj županiji uputili iskaz interesa za koncesiju na plažu Maslinica. Županija je 24. studenoga zaprimila podnesak prema Gradu u kojemu se tražilo očitovanje Grada o davanju te plaže u koncesiju. Grad je 26. studenoga poslao očitovanje u kojemu stoji da se i dalje drži Plana upravljanja pomorskim dobrom kojim se izdaju odobrenja na pet godina“, objasnio je Žužić.

Nakon savjetovanja s javnošću Grad Labin je 30. studenoga donio Plan upravljanja pomorskim dobrom i proslijedio ga Istarskoj županiji kako bi potvrdila da je u skladu sa županijskim planom. Županija ga je potvrdila 6. prosinca, a na snagu je stupio 24. prosinca.

„Do 24. siječnja je stiglo devet zahtjeva za tu mikrolokaciju. Obradilo ih je Vijeće za koncesijska odobrenja i sve zahtjeve koji se odnose na višegodišnji period tj. na pet godina uputilo Istarskoj županiji na naknadna odobrenja. Naknadna odobrenja tj. potvrde da u slijedećih pet godina na navedenoj mikrolokaciji neće biti pokrenut postupak koncesioniranja nismo dobili od strane Istarske županije uz obrazloženje da je Istarska županija zaprimila inicijativu za pokretanje postupka koncesije za k.č.br. 1076/3 k.o. Rabac, te da je u planu pokretanje istog nakon 2022. godine", objasnio je dalje Žužić.   

Napominje da je županijski plan također bio na savjetovanju te da inicijativa Maslinice tada nije prihvaćena. Iskoristivši sve pravne mogućnosti žalbe, Grad se odlučio na tužbu, a Županiji je uputio prigovor zbog postupanja javnopravnog tijela u kojemu se poziva na Zakon o općem upravnom postupku.

Bastijanić je postupanje Istarske županije okarakterizirao kao 'muljanje'.

„Županija ima zakonsko uporište za svoj postupak, ali do sada se koncesija u Labinu dobivala na pet godina vjerojatno zato što su do sada u igri kod dobivanja koncesija bili neki drugi ljudi nego sada. Sada se igramo sa zakonima, pravilnicima i paragrafima“, kazao je Bastijanić. (Robi Selan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa