Trošak gradske birokracije: Miletić najštedljiviji u Hrvatskoj, Bassanese među najrastrošnijim

0
Gradonačelnik Pule Boris Miletić je troškove za zaposlene u prve dvije godine svog mandata smanjio za više od 10 milijuna kuna
Gradonačelnik Pule Boris Miletić je troškove za zaposlene u prve dvije godine svog mandata smanjio za više od 10 milijuna kuna

Prema podacima ministarstva financija o poslovanju jedinica lokalne samouprave, koje je prenio Jutarnji list, 27 gradonačelnika od njih ukupno 127 povećalo je troškove za zaposlene za više od 15 posto u 2011. godini u odnosu na 2009. godinu kada su preuzeli vlast u tim gradovima.

Njih 59 povećalo je troškove zaposlenih do 9 posto, 23 gradonačelnika neznatno su smanjila troškove, a ušteda im je manja od pet posto. Samo 18 gradonačelnika smanjilo je troškove za zaposlene u dvije godine svojeg mandata za više od 5 posto, a riječ je o 2010. i 2011. godini tijekom kojih je hrvatski BDP padao, plaće su u privatnom sektoru rezane nekoliko puta, a na snazi je bio i krizni porez koji je svim zaposlenima u državi smanjio plaće za 2 ili 4 posto ovisno o njihovoj visini kako bi se u državni proračun slilo dovoljno novca da se isplate plaće.

Među onima koji su odlučili štedjeti je gradonačelnik Pule Boris Miletić (IDS) koji je troškove za zaposlene u prve dvije godine svog mandata smanjio za više od 10 milijuna kuna, što je najveća ušteda u državi. Posljedica je to smanjenja broja zaposlenih u gradskoj administraciji za čak 16 posto.

Unatoč smanjenom broju djelatnika Grad Pula povećao učinkovitost

„Unatoč smanjenom broju djelatnika Grad Pula povećao je učinkovitost. Krajem 2009. godine Grad Pula smanjio je broj službenika sa 197 na 166, unatoč daljnjem preuzimanju novih poslova i obveza od državne administracije“, rekao je Miletić za Jutarnji list.

Jednostavna je formula po kojoj je Miletić srezao administraciju za čak 33 osobe. „Neki su otišli u mirovinu, neki su proglašeni viškom, a dobar dio je dobio otkaz jer su za svoj rad dobili negativne ocjene“, objašnjava Miletić.

S 10,3 milijuna uštede na zaposlenima, Grad Pula i Miletić prednjače u Hrvatskoj. Slijedi Grad Zadar, čiji je gradonačelnik Zvonimir Vrančić (HDZ) uštedio 7,34 milijuna kuna (ušteda od 10%), te Grad Trogir na čelu s gradonačelnikom Damirom Rilje (SDP) s 6 milijuna kuna, čime je troškove gradske administracije smanjio za čak 30%. Trošak plaća gradskih službenika znatno je smanjio i gradonačelnik Metkovića Stipo Gabrić Jambo (1,58 milijuna ili 13% manje).

Vili Bassanese trošak za plaće povećao za 4,12 milijuna kuna

Šampion u trošenju je gradonačelnik Čabra Željko Erent (HDZ), koji je u tri godine udvostručio trošak za plaće svojih službenika. Među najrastrošnijim hrvatskim gradonačelnicima je i Vili Bassanese, nezavisni gradonačelnik Umaga, koji je lani prešao u SDP. On je u odnosu na početak svog mandata trošak za plaće gradskih birokrata povećao za 12%, ili čak 4,12 milijuna kuna više nego 2009. godine.    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa