Emira Mahmutović:

'S mojim ocem su u bolnici postupali gore nego sa životinjom!'

10
Emira Mahmutović
Emira Mahmutović

Emira Mahmutović iz Čepića obratila nam se u želji da javno podijeli svoje neugodno iskustvo s KBC Rijeka. Njezin otac Kadro Mahmutović preminuo je od tumora, kojega je prethodno operirao u KBC-u. U bolnici je na digestivnom odjelu boravio od 30. rujna do 14. listopada. 

„Prilikom našeg zadnjeg posjeta, kad su kod njega na par minuta pustili moju mamu, zatekla ga je u užasnom stanju!“, napisala je u pismu poslanom KBC-u prije više od mjesec dana, dok joj je otac još bio živ. U pismu dalje navodi: “U sobi je širom bio otvoren prozor, otvorena vrata, znači propuh! On otkriven, samo u pelenama, prljav, zavezan za krevet! 

Obje ruke su mu bile zavezane, ruke su bile crne i plave od podlijeva i natečene! On nije bio svjestan ničega, pričao je nepovezano, izgubljen, prestrašen ... Usta su mu puna rana, pretpostavljamo od dehidracije! Da je svaki put sestra koja je došla u sobu dala mu kap vode na usta, to se ne bi desilo! Ovo nema nikakvog opravdanja!

Ali očito nitko nije mario za čovjeka koji je na samrti. Ovako se ne postupa ni s divljim životinjama, a kamoli s ljudskim bićem. Ovo je dno zdravstva! Dno ljudskosti! Nehumano! Sramotno! Slomili ste nas takvim prizorom!

'Na Domu zdravlja Labin svi bili jako ljubazni i pažljivi'

Hvala Bogu, sad je na Domu zdravlja Labin, gdje su svi jako ljubazni i pažljivi. U tri  dana što je ovdje on je psihički bolje, ali još uvijek istraumatiziran i prestrašen zbog nečijeg bezobraznog ponašanja na vašem odjelu. Na žalost, njegovo stanje nije bolje, ali barem mu je vraćeno dostojanstvo, barem se osjeća kao čovjek. Zao mi je svakog bolesnog, nemoćnog čovjeka prema kojem se ovako ponašaju pojedinci. Strašno! Ovo neće doći samo do vas!“, poručila je u pismu riječkom KBC-u prije više od mjesec dana.  

Odgovorili su joj da će provjeriti i javiti joj se, ali ništa od toga. Kadro Mahmutović je u međuvremenu preminuo.

„Njega ništa neće vratiti, ali boli me srce kad znam u kakvim uvjetima je bio tamo i što se dogodilo“, kaže Emira Mahmutović: “Ja nikad neću zaboraviti strah u njegovim očima, pogotovo kad bi vidio da dolazi medicinska sestra. Znači da ih se bojao, očito s razlogom. 

S otvorenom trbušnom ranom poslali su ga u Labin na stacionar, rana koju nisu zašili cijedila se. Moja sestra je medicinska sestra i radi u Beču u bolnici, svega se nagledala tamo, ali nikad nije vidjela ovako nešto. Ja nemam dokaza za ovo jer ga nisam slikala, ali znam da je moj otac svojim nogama došao u bolnicu, a izašao polumrtav. Mi smo mislili da je previše slab od operacije, pa ne može ništa, a ustvari bio je slab od mučenja", kaže Emira Mahmutović.

Njezino iznošenje svog slučaja javnosti motivirano je željom da svi koji imaju nekoga u bolnici obrate pozornost na znakove eventualnog zlostavljanja pacijenata.

„Svaka čast pojedinim sestrama, ali ima ih samo nekolicina kojima je stalo do čovjeka“, zaključuje Emira Mahmutović. Od KBC-a Rijeka zatražili smo očitovanje o njenim navodima, ali nismo dobili odgovor. (R.S.)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa