'zlatni sat'

Paus ima rješenje za liječenje hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre

0
Dalibor paus i Anteo Milos
Dalibor paus i Anteo Milos

„Svi građani Istre moraju imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu Istre živjeli!“, poručili su 19. listopada na konferenciji za medije predsjednik IDS-a Dalibor Paus i član predsjedništva Anteo Milos.

Na konferenciji su govorili o liječenju hitnih pacijenata sjeverozapadne Istre koji su zakinuti za temeljnu zdravstvenu zaštitu i koji su diskriminirani u odnosu na sve ostale stanovnike Hrvatske.

Naime, kako je obrazložio Milos, životno ugrožene pacijente s područja sjeverozapadne Istre hitna mora voziti ili u 90 km udaljenu pulsku bolnicu ili u KBC Rijeka koji je udaljen 120 km. U oba slučaja ne poštuje se 'zlatni sat', kojim se pacijentu povećavaju šanse za preživljavanje i do 50 posto. Istaknuo je poražavajuću činjenicu da se 0% građana Bujštine nalazi unutar zlatnog sata.

- Vrijeme je definitivno najveći neprijatelj u zbrinjavanju hitnih pacijenata, a veliki je neprijatelj zdravlja ljudi u sjeverozapadnoj Istri i hrvatska administracija! Naime, 30-ak kilometra, točnije 19 minuta vožnje od granice nalazi se bolnica u slovenskoj Izoli. U toj bolnici, hitni pacijenti s našeg područja mogli bi dobiti adekvatnu zdravstvenu skrb, ali ih u tome sprječava nehumano ponašanje HZZO-a.  Naime, kad županijski zavod za hitnu medicinu šalje na liječenje hitne pacijente u Izolu, HZZO županijskom zavodu piše kazne od nekoliko tisuća eura! Drugim riječima, HZZO kažnjava županiju zato što spašava ljudske živote! Koliko god to apsurdno i nehumano zvučalo, to je, na žalost, gola činjenica.

Milos je istaknuo da se „ovaj problem proteže već dugi niz godina te da u nedostatku razumijevanja od strane Ministarstva i HZZO-a, županija i gradovi bili su primorani tražiti alternativna rješenja. Tako su sredinom 2019. osmislili i kandidirali EU projekt kojim se pokrivao trošak transporta hitnih pacijenata u Izoli. Projekt je, nažalost, završen i opet smo na početku. Međutim, vremena i strpljenja više nema!“

Predsjednik IDS-a Dalibor Paus naglasio je da ljudski životi moraju uvijek i bez iznimke biti ispred birokracije.

 

- Stav HZZO-a je da se kazni našu županiju ako se tim ljudima u Izoli spasi život. I tu se ne radi o dramatiziranju – to je baš tako! Zato danas želimo uputiti apel HZZO-u, Ministarstvu i svim ostalim nadležnim institucijama da se ponašaju razumno i humano i da u suradnji s nama riješe ovaj dugogodišnji problem.

- Svi građani Istre moraju imati adekvatnu zdravstvenu zaštitu, bez obzira u kojem kantunu poluotoka živjeli. Naš je stav jasan, u fokusu zdravstvenog sustava moraju uvijek biti ljudi, kazao je Paus navevši da kako smo našli privremeno rješenje kroz EU projekt, naći ćemo rješenje da premostimo i ovu situaciju, ali državne institucije se moraju uključiti i pomoći, a ne da dodatno otežavaju situaciju.

Predsjednik IDS-a najavio je da će ovih dana delegacija županije posjetiti bolnicu u Izoli kako bi detaljno utvrdili kako postaviti sustav u skladu sa svim europskim standardima. - Županija, gradovi i općine maksimalno će se uključiti u rješavanje problema, a danas još jedanput tražimo od HZZO-a da napravi isto i da ljudima ovdje osigura ono što imaju svi ostali građani Hrvatske – pravo na brzo i efikasno spašavanje života! Ako se HZZO i Ministarstvo zdravstva budu i dalje oglušili, problem za koji su oni zaduženi ćemo riješiti sami!, zaključio je predsjednik IDS-a Dalibor Paus.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa