Žminj

Predstavljen raznolik i bogat program u povodu Dana općine

0
Lenka Šajina i Željko Plavčić
Lenka Šajina i Željko Plavčić

Ovogodišnji Dan općine Žminj, tradicionalno vezan uz blagdan Sv. Mihovila, zaštitnika žminjske župe, ispunjen je izuzetno zanimljivim programima i nudi za svakoga ponešto, naravno uz pomno pridržavanje epidemioloških mjera. Bogati program u Žminju su 24. rujna predstavili načelnik Općine Žminj Željko Plavčić i Lenka Šajina, direktorica TZ Općine Žminj.

Ususret središnjem žminjskom općinskom blagdanu, od subote 25. Rujna, pa do nedjelje 3. listopada, žminjski ugostitelji provode gastro-manifestaciju „Šetemana od pašte”, nudeći svakodnevno jela s domaćom tjesteninom po promotivnoj cijeni od 90 kuna. U žminjskim restoranima i konobama u tom razdoblju možete doživjeti sljedeće okuse i mirise domaće tradicijske kuhinje: konoba Puli Jurića u Jurićima nudi makarune s vrganjima uz kiseli kapuz i ombolo; konoba Puli Pineta priprema makarune s rukolom i pršutom s teletinom na padelu; restoran Pod ladonjon nudi njoke sa šugom od govedine te kiseli kapuz s kobasicama; restoran Žminjka priprema fuže sa šugom od kokoše uz kiseli kapuz s kobasicama; a bistro & bar Giardino iznenadit će pljukancima s brodetom od hobotnice te fileom od brancina na žaru uz blitvu i krumpir. U promotivnu cijenu od 90 kuna svakog od ovih obroka uključena je i čaša vina ili soka, najavila je Lenka Šajina.

Nježni i živopisni žminjski govor, koji se našao i na UNESCO-vom popisu zaštićenih dobara svjetske nematerijalne kulturne baštine, jezik je na koji je nedavno preveden jedan od najljepših klasika svjetske književnosti, roman Mali princ francuskog pisca Antoinea de Saint Exupéryja. Ovaj je roman na žminjski govor prevela žminjska pjesnikinja Nada Galant, a pod naslovom „Minji kraljić” ove ga je godine objavio žminjski Čakavski sabor. Predstavljanje ove knjige zakazano je za utorak 28. rujna u 18 sati u Čakavskoj kući u Žminju, istaknuo je načelnik Općine Žminj Željko Plavčić, te pozvao zainteresirane da poprate ovaj događaj.

 

U srijedu 29. rujna u žminjskoj Kuli otvara se tradicionalna godišnja 9. izložba kaktusa i sukulenata, nazvana „Bodljikavi dani u Žminju”. Svoje bodljikave ljubimce predstavit će uzgajivači iz cijele Istre, a izložba ostaje otvorena sve do 10. listopada.

Središnji programi obilježavanja blagdana Sv. Mihovila i Dana općine Žminj počinju u srijedu 29. rujna svečanom misom u žminjskoj župnoj crkvi Sv. Mihovila Arkanđela u 11 sati, a svečana sjednica žminjskog Općinskog vijeća održat će se u 19 sati. Istoga dana na žminjskoj Šterni održat će se prodajna izložba cvijeća, kaktusa i sukulenata nazvana „Ruožice na štierne”, u vremenu od 10 do 18.30 sati. Istoga dana Zad kaštela se u 15.30 sati održava Mini foto akcija „Žminj va srce”, u 16 sati ispred ureda Turističke zajednice kreće pretposljednji ovosezonski besplatni razgled Žminja odnosno Žminjska štuorija, a od 16 do 18.30 sati se Zad kaštela održava sajam domaćih proizvoda na kome će se predstaviti lokalni OPG-ovi i proizvođač, suvenira.

Prigodni programi nastavljaju se i sljedeći vikend: još jedan besplatni razgled Žminja na programu je u subotu 2. listopada s polaskom u 10 sati, a istoga dana u 10 sati kreće i quad safari Žminjštinom (za sudjelovanje u oba ova programa potrebno je najaviti se).

Ondina Kranjčić  će 14. listopada u 17 sati u staroj školi u selu Mužini predstaviti Rječnik govora južne Žminjštine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa