Večernjakova Turistička patrola

Svetvinčenat najbolja turistička destinacija kontinentalne Hrvatske

0
Dean Petrović i Nikolina Brnjac (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)
Dean Petrović i Nikolina Brnjac (foto: Srećko Niketić/PIXSELL)

Kada su nas tijekom ranog proljeća posjetili predstavnici Večernjeg lista i obavijestili da je Svetvinčenat izabran u konkurenciju od 16 lokaliteta na kontinentu za nagradu Turistička patrola, bili smo vrlo iznenađeni i sretni da se nalazimo u odabranom društvu, prvenstveno iz razloga znajući da je ova prestižna nagrada ustanovljena još davne 1975. godine i da ona donosi i prestiž na turističkoj karti Hrvatske. Informacija da je Svetvinčenat ovogodišnji šampion Turističke patrole na kontinentu učinila nas je iznimno ponosim i potvrdila naša promišljanja da smo na pravom putu – kazao je danas na svečanoj dodjeli nagrada Večernjakove Turističke patrole ovogodišnjim šampionima turizma načelnik istarske općine Svetvinčenat Dean Petrović.

Dodjela nagrada najboljima – Svetvinčentu na kontinentu i Drveniku na Makarskoj rivijeri kao i Šimi Ivandiću, vlasniku restorana "Astoria" u Promajni – održana je u kastelu Morosini-Grimani, impresivnom dvorcu čija je gradnja u bajkovitom istarskom gradiću Svetvinčentu započela još u 13. stoljeću, piše Večernji list.

 

Nagradu za najbolju destinaciju na kontinentu općinskom načelniku Petroviću uručila je ministrica turizma i sporta Nikolina Brnjac.

Podastrijevši podatke kako je od početka godine do polovine rujna u Hrvatskoj ostvareno 76 milijuna turističkih noćenja, odnosno oko 70 posto turističkog prometa iz istog razdoblja rekordne 2019. godine te da nema otkazivanja rezervacija za ostatak rujna i posezonu, ministrica je kazala kako Hrvatska ide ka održivom turizmu, što se i očituje u manje dolazaka, više noćenja i većoj potrošnji gostiju. Podsjetila je i kako će listopad biti Mjesec hrvatskog turizma u kojem će tijekom cijelog mjeseca domaći i strani gosti moći ostvariti značajne popuste na brojne turističke usluge diljem zemlje. Najavila je i da proljetos započeta kampanja "Doživi domaće. Istraži ruralnu Hrvatsku!" ide dalje i naglasila kako je Večernji list upravo kroz ovogodišnju Turističku patrolu – i onu na moru i onu na kontinentu – radio na promociji malih mjesta i ruralnih sredina, baš kao i kroz ove godine pokrenut Večernjakov projekt "Moja.hr".

A te nove stranice Turističke patrole, jednog od najstarijih i najvažnijih brendova Večernjega lista koje smo okrenuli lanjske za hrvatski turizam nikad izazovnije godine, nastavili smo ispisivati i ove godina pa smo tako u ljetnoj patroli obišli čak 29 mjesta, od Savudrije u Istri do Molunta na krajnjem jugu naše zemlje. I dok ljetna Turistička patrola traje od 1975. godine, prije pet godina smo napravili iskorak – podsjetio je danas glavni urednik Večenega lista Dražen Klarić – odlučivši promovirati i destinacije na kontinentu.

Na svečanoj dodjeli prisustvovali su i Renato Ivanuš - direktor Večernjeg lista, Jessica Acquavita - zamjenica župana Istarske županije, kao i Denis Ivošević - direktor turističke zajednice Istarske županije, te mnoga druga imena koja su podržala ovu svečanost.

Kriteriji ocjenjivanja

Nagrada je mjestu Svetvinčenat dodijeljena prema sljedećim kriterijima ocjenjivanja „Turističke patrole“: urednost, izgled i čistoća mjesta, smještaj, sadržaji za djecu, gostoljubivost domaćina, izletišta, kulturni sadržaji kao i sadržaji za rekreaciju, te biciklističke i pješačke staze. Tako je od mogućih stotinu bodova, Svetvinčentu dodijeljeno čak 95 bodova, čime je Svetvinčenat ove godine proglašen šampionom „Turističke patrole“ Večernjeg lista kao najbolja kopnena destinacija obiteljskog turizma.

Napomenimo kako se Svetvinčenat unatrag nekoliko godina ističe radom i provedbom mnogih Europskih projekata, čime se teži ulaganju u ovo malo renesansno naselje koje svakom godinom podiže svoje standarde življenja, te postaje jedna od omiljenih obiteljskih destinacija, kako za podizanje obitelji, tako i za posjete stranih posjetitelja tijekom cijele godine.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa