Ivica Ostović kraj Filipane pronašao krilo starog aviona

0
Ivica Ostović iz Taškerovih dvora i Barbara Ban (foto: Facebook/arhiva)
Ivica Ostović iz Taškerovih dvora i Barbara Ban (foto: Facebook/arhiva)

U novinarskom poslu uistinu svašta doživite, ali ovo iskustvo je bilo ipak jedinstveno. Dobiti na poklon iz vedra neba dio krila starog borbenog aviona iz Drugog svjetskog rata je pravi kuriozitet i ne događa se svaki dan. Javio mi se tako Ivica Ostović iz mjesta Filipana, koji već dugi niz godina živi u Kranju. U Filipani, točnije Taškerovim dvorima mu je djedovina koju je ne tako davno čistio. I naišao je na to krilo, piše Barbara Ban za Hello Istria.

– Kada sam tražio podatke o avionu, vidio sam da ste o tome pisali, čujem s druge strane telefona. Govori mi Ivica da bi mi rado dao taj dio starog aluminija da ga odnesem u neki od muzeja, a odmah mi je htio ispričati i svoju obiteljsku priču. Naime, krilo aviona u kuću u Filipanu vjerojatno je donio njegov otac Giovanni te daleke 1944. godine kada je bombarder B-24 Liberator pao kraj sela Krvavići na lokaciji Boškina. Bilo je to 18. studenog. A ja sam o tom avionu pisala. Ima već 10 godina kada je u Boškinu nakon 63 godine došao kopilot tog aviona Amerikanac Lee Lamar. Uvijek to govorim, a ponovit ću i sada – bio mi je to najdraži novinarski zadatak ikada.

Uživala sam u svakom trenutku posvećujući se toj neobičnoj priči koja tako lijepo progovara o ljudskim sudbinama. Ali nikad nisam pomislila da bih mogla doživjeti svoj nastavak. Naime, tada su prilikom kopanja plinovoda na trasi Pula-Karlovac pored antičke vile u selu Krvavići arheolozi pronašli metal koji nije bio iz antičkog doba. Odmah su vidjeli da se radi o avionu iz Drugog svjetskog rata pa je to ponukalo arheologa Luku Bekića da se detaljnije pozabavi tom temom.

 

Pronašao je tada još živućeg kopilota Amerikanca Lee Lamara koji se spasio iz aviona i doveo ga na lice mjesta. Bio je to izrazito emocionalan trenutak. Lee Lamar je svojim dolaskom na mjesto gdje je umalo izgubio život u padu bombardera probudio neka već pomalo zaboravljena sjećanja. Opet je pokrenuo priču o spašavanja savezničkih pilota i članova posada vojnih zrakoplova koji su se srušili nad Istrom, a svi su zajedno pokušali složiti mozaik događaja i pokušali pronaći dijelove aviona, od kojih su neki završili i do sela Filipana.

– Moja ekipa i ja, nas ukupno deset, bili smo u misiji nad Udinama gdje smo bili pogođeni. Kada smo došli iznad Istre, odnosno Pule, još nas je jednom pogodila njemačka protuzračna obrana, vjerujem da su nas gađali s Brijuna. Uništili su nam dva motora na lijevoj strani aviona, a potom i komandu. Pokušali smo se vratiti u bazu, ali komande više nisu slušale. Jedan od pogodaka te neprijateljske protuzračne obrane bio je u dio aviona pod mojim nogama. Nije bilo druge nego iskočiti iz zrakoplova. Skočio sam predzadnji, šest sekundi prije pada aviona, a tek sam kasnije vidio da je poslije mene skočio još jedan član posade, piše Hello Istria gdje pročitajte cijeli tekst.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa