Sveti Lovreč i Kontija: Svitanje na polju lavande

0
Na vrhu Svetog Lovreča (foto: Hello Istria)
Na vrhu Svetog Lovreča (foto: Hello Istria)

Bilo je to još jedno toplo ljetno jutro. Ovaj put nismo bile spavalice, već smo odlučile rano ustati i čekati izlazak sunca na lokaciji. Nije to bez vraga kada znamo da nam je lokacija srednjovjekovni Sveti Lovreč Pazenatički u lavandi. A svi kažu da je najljepše fotke napraviti u svitanje ili kada je zalazak. Kako su nama draža jutra, radije smo se digle rano i krenule prema gradiću Sveti Lovreč iznad Limskog kanala. No, kao i uvijek nismo išle na foto druženje. Bicikle idu s nama pa ćemo đir do Vrsara kroz Kontiju. Joj, jedva čekam, piše Barbara Ban na Hello Istria.

I došle mi u kameni Sveti Lovreč. Svi spavaju, sunce još nije zašlo. Čak nam je i lagano friško. Lavanda je pognula svoju glavu pod noćnom rosom. Miriše sve u 16. Tražimo najbolje pozicije, ali ne možemo odoljeti tom pogledu. Niti jedna fotografija to jednostavno ne može dočarati. Svaka čast onome tko se sjetio uz stari grad Sveti Lovreč zasaditi ovaj nasad koji je prošaran maslinama. Može li biti pitoresknije?

Uživale smo u ovom polju lavande opasanom suhozidom i starim srednjovjekovnim gradom a barem sat i pol. Nismo baš bile oduševljene svjetlom koje nama amaterkama ipak nije prikazalo zbilju onakvom kakva je. Ali znamo da ne možemo ovdje čekati podne jer onda sigurno nećemo dalje po pasjoj vrućini. Zato konačno, ali teška srca, no s veseljem, jer idemo prema stoljetnoj šumi Kontija, sjedamo na bicikle i krećemo. No, opet ne predaleko…

 

Prije svega želimo malo obići Sveti Lovreč Pazenatički, stari kameni gradić koji je na raskrižju puteva. Jedan vodi za Poreč, a drugi dalje prema Bujama i Trstu, a treći prema unutrašnjosti Istre. Baš zato sam se ovdje rijetko ovdje zaustavljala, a u samom starom gradu nisam bila nikad. Jednostavno nisam imala razloga iako je gradić pitoreskan i jako lijepo očuvan. Možda više nego neka druga razvikanija mala mjesta. No, nedostaje mu malo života, muvinga, sadržaja da bi u njemu mogao više uživati, piše Ban na Hello Istria gdje pronađite cijeli tekst.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa