Ivan mijandrušić, kandidat ids-a za načelnika gračišća:

'Vrata Općine svim stanovnicima uvijek su bila i ostat će otvorena'

0
Ivan Mijandrušić
Ivan Mijandrušić

Nakon izbora održanih 16. svibnja aktualni načelnik Općine Gračišće Ivan Mijandrušić nakon pet osvojenih mandata po prvi puta ulazi u drugi krug izbora za načelnika. Uvjeren je da može dobiti povjerenje većine birača, pa i onih koji su se u prvom krugu poveli za primamljivo sročenim, ali, po njegovim riječima - nerealnim obećanjima. Stoga u nedjelju 30. svibnja sve Gračišćanke i Gračišćane poziva na birališta, da dobro razmisle i opredijele se jesu li za nastavak politike razvoja i napretka ili za lijepo upakirana obećanja njegovog protukandidata.

'O odluci svakog birača ovisi napredak ili stagnacija'

„O odluci svakog birača ovisi budućnost, napredak ili stagnacija općine Gračišće“, kaže Mijandrušić. Cijeneći obrazovanje i mladenačku želju za dokazivanjem protukandidata Mijandrušić kaže kako je za vođenje jedne općine iskustvo ipak važnije od toga. Važno je, nastavlja, dobro poznavati cijelo područje općine i potreba njenih stanovnika, kojima je uvijek bio na raspolaganju, a tako će i ostati, napominjući: „Vrata Općine svim stanovnicima općine Gračišće uvijek su bila i ostat će otvorena“.  

„Od konkretnih projekta moj protukandidat nudi samo riječ konkretno, ali ništa stvarno, ništa opipljivo. Za razliku od njega, moji su projekti konkretni, u tom smislu što već imamo izrađen projekt i ishodovanu građevinsku dozvolu za gradnju sportske dvorane u Gračišću, sustava odvodnje i zbrinjavanja otpadnih voda u Bazgaljima, kao i dva nova društvena doma koja su u početnoj fazi projektiranja. S izgradnjom sportske dvorane i dječjeg igrališta uz već postojeći vrtić, Klenje će postati novi centar Gračišća, a starogradsku jezgru ćemo tada u potpunosti prepusti kreativnim snagama za osmišljavanje projekata u kulturi i turizmu“, kaže Mijandrušić, i nastavlja kako je cijela Gračašćina ima veliki potencijal za razvoj izletničkog i rekreativnog turizma.

 

„U tom smislu već su izrađeni projekti pješačkih i biciklističkih staza, koji su prijavljeni na natječaje za dobivanje sredstava iz EU fondova. Na dalje, Općina će lokalnom stanovništvu pružiti podršku oko ponude i promoviranja „bed and breakfast“ turizma kako bi se na taj način turisti duže zadržavali na Gračašćini i kako bi im se tijekom boravka mogli nuditi domaći proizvodi iz naših lokalnih OPG-ova.“

O tvrdnjama o nepravednom raspoređivanju građevinskog zemljišta

Navodno nepravedno raspoređivanje građevinskog zemljišta, o kojem govori Mijandrušićev protukandidat, on smatra neutemeljenim, jer su svi prostorni planovi općine Gračišće donijeti prema potrebama lokalnog stanovništva, transparentno i u skladu sa svim zakonskim normama. Što se tiče navodnog nedostatka prostora za gradnju za mlade, Mijandrušić demantira iz razloga jer je do sada predan samo jedan zahtjev za uvrštenjem u prostorni plan, od njegovog posljednjeg donošenja iz 2019. godine. Ovim putem je istaknuo da ukoliko ima zainteresiranih za gradnju, a nemaju urbaniziranog zemljišta, neka se obrate u općinsku upravu kako bi im pomogli i pojasnili postupak za podnošenje zahtjeva.

„Slična situacija je i s komunalnim doprinosom, za čije smanjenje zagovara moj protukandidat. Komunalni doprinos je zakonski propisana obaveza, ali je općinsko vijeće na moj prijedlog odredilo primjerene iznose, odnosno pogodovalo mladima, a i svim ostalima za prvogradnju s Gračašćine, na način da je osnovna cijena umanjena za sedamdeset posto za sve Gračišćane, čime se uvelike omogućila olakšana gradnja obiteljskih kuća za podizanje obitelji kao temeljnog preduvjeta za život u rodnom kraju. Umanjena cijena doprinosa iznosi 21 kunu po kubičnom metru, čime je ona u biti najmanja u Istri, izuzev jedne općine koja ima jednu kunu manje“, kaže Mijandrušić.

'Veselim se pomlađivanju općinskog vijeća'

 „Razumijem protukandidata kada kaže da ima želju i volju za radom, ali svakako taj rad ne može biti volonterski, jer isti zahtijeva stalan angažman, pa sve institucije koje su od krucijalne važnosti za našu općinu rade od sedam do tri, kada su svi „volonteri“ na svojim stalnim radnim mjestima. Realizacijom mnogih velikih projekata dokazali smo da je osim želje i volje, potreban konkretan rad, potkrepljen znanjem i velikim iskustvom i upornošću. Veselim se pomlađivanju općinskog vijeća, te mi je želja i obaveza kao odgovornom čovjeku da svoje znanje i iskustvo prenesem na mlade, koji će na čelu sa mnom kao općinskim načelnikom, svojim radom i zalaganjem doprinijeti daljnjem napretku Gračašćine i skupljati toliko potrebno iskustvo“, zaključuje Mijandrušić.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa