Miletić i Puh Belci s Flegom o sezoni

Podjela na dvije regije štetna, cijena testova treba biti simbolična

0
Valter Flego, Boris Miletić i Elena Puh Belci
Valter Flego, Boris Miletić i Elena Puh Belci

Kandidat IDS-a za istarskog župana Boris Miletić, kandidatkinja za gradonačelnicu Pule Elena Puh Belci i zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego 24. svibnja su, na konferenciji za medije u Puli, govorili o pripremama uoči turističke sezone.

- Iako smo u samom finišu kampanje za lokalne izbore, jako je važno ostati fokusiran na životne teme. Znamo svi skupa koliko nam je turizam značajan, kako za Istru i njene građane, tako i za državni proračun. Sezona kuca na vrata, situacija je relativno neizvjesna, stoga danas s našim europarlamentarcem raspravljamo o mjerama Europske unije, o tome kako stoji Hrvatska na covid karti te koji su mjere u planu za sljedeće razdoblje, istaknuo je Boris Miletić.

Naveo je da prema službenim podacima u Istarskoj je županiji procijepljeno već više od 63.000 naših sugrađana, odnosno 37 posto odraslih osoba.

- U našem programu predlažemo cijeli niz mjera pomoći turizmu, s naglaskom na pružanju podrške turističkom sektoru u cilju očuvanja radnih mjesta. Kad govorimo o Hrvatskoj na covid karti EU, naš je prijedlog da se primjeni regionalan pristup kao što je to bilo prošle godine kada je Istra bila dugo vremena jedina zelena regija u čitavoj Europi. Današnji pristup na koji se Hrvatska dijeli na dvije statističke regije – kontinentalna i jadranska, izuzetno je nepovoljan i štetan, kako za Istru tako i za cijelu Hrvatsku, smatra on.

Miletić predlaže i povećanje dobne granice kod djece gdje ne bi bilo neophodno testiranje na covid pri ulasku u našu zemlju. Istaknuo je da će Istarska županija uvesti na tjednoj bazi koordinacije regionalnog Stožera, javnih službi, turističkih aktera kako bi se analizirala situacija i kako bi pravovremeno mogle donositi brze i kvalitetne odluke. Za kraj, govoreći o problemu troškova testiranja, kandidat IDS-a za istarskog župana naveo je kako bi cijena testiranja trebala biti besplatna, odnosno simboličke vrijednosti.

 

Zastupnik u Europskom parlamentu Valter Flego naglasio je da na Odboru o transportu i turizmu, čiji je član, nitko ne želi da se ponovno dogodi slučaj da se države članice ponašaju kao izolirani otoci. Zato se, kaže, zalagao za europski, koordinirani pristup otvaranju.  - U EU institucijama svi smo svjesni važnosti slobodnog putovanja, značaj turizma i trgovine te nitko ne želi da građani pojedinih zemalja budu diskriminirani. Očekuje da će uskoro, odnosno 09. lipnja na stolu biti odluka o covid potvrdama, koje će EU značajnim sredstvima i sufinancirati.

- Preko našeg odbora, uspjeli smo nametnuti temu turizma Europskoj komisiji u smislu fondova. Naš je cilj bio pomoći malim privatnim iznajmljivačima, malim i velikim tvrtkama, OPG-ovima, itd. Raduje me što uskoro izlazi pravi vodič kroz buduće fondove podrške i pomoći turizmu, posebice zelenom i održivom. To su odlične vijesti. Da bi, međutim, znali iskoristiti ova sredstva trebamo ljudi koji znaju kako sustav funkcionira, koji su se već dokazali u tim područjima.

- Od ponedjeljka, kad izbori budu iza nas, trebat će se nastaviti operativno raditi na oporavku i važno je da se ne troši vrijeme na uhodavanje. To je jedan od razloga zašto sam dušom i tijelom uvjeren da su Elena Puh Belci i Boris Miletić definitivno najbolji kandidati za gradonačelnicu Pule te za istarskog župana.

Kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule Elena Puh Belci kazala je kako očekuje da ćemo se  vrlo brzo vratiti „normalnom“ životu. - Posebice me raduje što već sad možemo planirati svima nama važne manifestacije, kao što su Sa(n)jam knjige u Puli, Pula film festival i mnoge druge manifestacije koje su prirasle srcu svim Puležankama i Puležanima!

Kao što su naveli Boris i Valter, uspješno se odvijaju pripreme za turističku sezonu, koja će, sigurna sam, biti uspješnija od lanjske. Pula je iz godine u godinu sve važniji akter na turističkoj karti Hrvatske, odnosno Jadrana. Važno je što se turistički sektor maksimalno prilagodio novim uvjetima te da je u uskoj suradnji kako s lokalnom samoupravom tako i sa zdravstvenim ustanovama. Sve u cilju da spremno i uspješno dočekamo sezonu!, zaključila je kandidatkinja IDS-a za gradonačelnicu Pule Elena Puh Belci.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa