veljko guštin

Popričali smo s vlasnikom pazinskog kafića: 'Uz dobru ekipu sve je lakše'

0
Veljko Guštin
Veljko Guštin

Pazinjan Veljko Guštin vodi popularni kafić i slastičarnicu Gema. Kako je krenuo u taj posao te kako izgleda radni dan u kafiću pročitajte u ovom blic interviewu.

* Nama gostima u kafiću uvijek je ugodno i zabavno. Kako je biti s druge strane šanka?
- Rad u našem objektu smatramo zahtjevnim zbog šireg asortimana, no uz dobru atmosferu i ekipu, sve je „malo“ lakše.

Prije svega, nastojimo uslužiti goste što prije, a ujedno i ostati profesionalni. Prvenstveno u jutarnjim satima, za vrijeme „marende“, kada svi nekamo žure i nastoje iskoristiti svoje jutro. Uvijek nastojim svojem osoblju prenijeti da posluže i naprave kavu onakvu kakvu bi i oni sami željeli popiti.

* Vođenje kafića odgovoran je posao. To je bilo tako prije korone, a sada je još odgovorniji. Kako se nosite s novim uvjetima?
- U vrijeme pandemije postalo je jako teško nositi se sa svim tim propisima i uvjetima. Uz ograničeno poslovanje, gotovo je nemoguće izvući financijsku pozitivu. Srećom, već godinama uspijevamo zadržati dobar kadar, koji nam pomaže prebroditi ovakve krize. Ovakvo poslovanje nije nikako održivo, te se nadamo da ćemo se što brže vratiti na staro. 

* Kako ste se odlučili otvoriti kafić? Postoje li neke posebnosti vođenja kafića upravo u Pazinu?
- Spletom okolnosti, prije nepunih 17 godina odlučio sam se na ovaj pothvat. Ideja mi je od prvog dana bila da objekt nema samo djelatnost kafića, pa smo krenuli u smjeru slastičarstva, što nam je bilo daleko izazovnije.

 

Vjetar u leđa nam je bilo to što su pazinski gosti odmah „prihvatili“ i taj dio. Kako se ne nalazimo na obali, turisti nam dolaze samo usred ljeta, pa radimo s našim Pazinjanima i ostalim domaćim gostima. To naravno ima svoje prednosti i mane. 

* Koje biste iskustvo iz vaše dugogodišnje prakse izdvojili po neobičnosti ili zahtjevnosti?
- U ovom trenutku ne mogu se sjetiti nekih posebnih situacija, ali uvijek nas gosti zabavljaju sa svojim neobičnim idejama i prijedlozima. 

* Kako se treba postaviti prema neugodnim ili problematičnim gostima?
- Srećom sve ove godine nismo imali većih problema. Naravno, uvijek može doći do nesuglasica između gosta i osoblja. Tada to pokušamo riješiti na najbolji način i izaći gostu ususret. Svaki dan okruženi smo s mnogo ljudi, pa je naravno i teško udovoljiti svačijim ukusima. 

* Što radite kad ne radite? Imate li obitelj ili hobije?
- Obitelj mi je najveća podrška u ovom poslu i svi su na neki način angažirani. U slobodno vrijeme bavim se laganom rekreacijom  i provodim vrijeme s obitelji.

Slobodnog vremena zapravo i nemam previše, pa je sve stvar volje i organizacije. Gema je otvorena svaki dan, kroz cijelu godinu. (Kristian Stepčić Reisman)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa