Miletić:

'Naredni mandat 100 posto održiv, zelen i odgovoran'

0

Kandidat za istarskog župana Boris Miletić je u Rovinju predstavio osmu, ujedno i posljednju točku svog predizbornog programa '100% Istra – cento per cento Istria', koja se odnosi na zaštitu okoliša i upravljanje resursima. Na samom je početku istaknuo da je „istarski prostor najvrjedniji resurs kojeg smo naslijedili, a održivi razvoj za nas je top prioritet, način našeg političkog i operativnog djelovanja, a ne prazna priča!“, i zato će, naglasio je Miletić, naredni mandat biti 100% održiv, zelen i odgovoran. 

Iz svog programa, kandidat za istarskog župana izdvojio je 7 točaka koje vode ka tom cilju, počevši od postizanja cilja od 60% recikliranog otpada i daljnjeg nastavka razvoja učinkovitog sustava gospodarenja otpadom. - Osigurat ćemo priključenost od čak 90% kućanstva na odvodnju te ćemo izgraditi uređaje za pročišćavanje nove generacije 2. i 3. stupnja u priobalnim gradovima i općinama. Time ćemo napustiti 1. stupanj pročišćavanja te maksimalno poštivati ekološke i energetske standarde gradnje i upravljanja, najavio je Miletić. 

Veliki iskorak, kazao je kandidat za župana, napravit će se i po pitanju zaštite i efikasne upotrebe vodnih resursa s ciljem smanjenja gubitaka u vodovodnoj mreži na 15%. 

Govoreći o zaštiti zraka i zemlje, Miletić je najavio pošumljavanje Istre, odnosno sadnju više od 6.000 stabala. - Također, ograničiti ćemo uporabu kemijskih i ostalih toksičnih sredstava u poljoprivredi i smanjivati prisutnost invazivne divljači. Zapuštene kamenolome ćemo sanirati putem obrade i deponiranja građevinskog otpada, naveo je Miletić poručivši da planira uvesti izborni predmet o zaštiti okoliša za srednje škole, visoke škole i fakultete. 

Za kraj, Miletić je najavio kako namjerava zaustaviti divlju gradnju i jačati operativne mjere za održivi urbani razvoj Istre. - Utvrditi ćemo i provesti operativne mjere za održivi  i urbani razvoj Istre i efikasno zaustaviti nekontrolirane potrošnje i uništavanja prirodnog prostora. Također, putem decentralizacije i davanja inspekcijskih i drugih ovlasti općinama, gradovima i županiji zaustaviti ćemo bespravnu gradnju. Samim time, sačuvati ćemo postojeću tipologiju naselja i arhitekturu identiteta prostora uz očuvanje ekološke ravnoteže te zaustaviti nekontrolirano parceliranje poljoprivrednog zemljišta, naveo je Miletić.

 

Naposljetku, poručio je da je s velikim entuzijazmom predstavio svih 8 programskih područja na kojima je zajedno sa vodećim stručnjacima u Istri radio u proteklih 12 mjeseci. - Iz nje se jasno da iščitati kakvu Istru namjeravam graditi u narednom mandatu, a to je Istra - regija stalnog rasta, napretka i novih ideja! Naš je cilj bio da pokažemo što Istra može, da budemo 100%, u svakom pogledu!, zaključio je Miletić.

Na predstavljanju programske točke u Rovinju, sudjelovao je i kandidat za zamjenika župana Tulio Demetlika. Na upit novinara da komentira izjave predstavnika županijskog HDZ-a o tome da je Vlada zaslužna za sve projekte u Istri, Demetlika je napomenuo da je upravo suprotno.

– Naime, HDZ se voli hvaliti rezultatima koji je postigao IDS. Danas kad izgovorite riječ Istra, onda se to povezuje sa najuspješnijom regijom i sa gradovima koji su najrazvijeniji u Republici Hrvatskoj. Da je tako kao što HDZ-ovci kažu, onda bi one regije i županije gdje je HDZ na vlasti bile najrazvijenije, a vidimo da su najzaostalije. Naime, HDZ je u Istri samo pokazao da djelomično vraća ono što Istrijani uredno uplaćuju u proračun. Naše umijeće je da znamo pripremiti kvalitetne projekte kako bi, bez obzira tko bio na vlasti na državnoj razini,  sredstva bila vraćena tamo gdje su i stvorena.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa