Na Kamenjaku svečano otkrivena skulptura 119. brigade

0

Dana 15. travnja svečano je otkrivena kamena skulptura 119. brigade  na vojnom poligonu „119. brigade Hrvatske vojske“ na Kamenjaku. Naime, na prijedlog Općine Medulin, Vlada Republike Hrvatske, na 114. sjednici održanoj u Puli 13. rujna 2018. godine, donijela je Odluku o preimenovanju vojnog poligona na Rtu Kamenjak Premantura, u vojni poligon „119. brigade Hrvatske vojske“, čime je odano priznanje našoj domicilnoj ratnoj brigadi za doprinos u obrani i oslobađanju Republike Hrvatske tijekom Domovinskog rata.

U oznaku 119. brigade HV uklopljena je nacionalna, vojna, regionalna i lokalna simbolika same postrojbe, autori skulpture su akademski kipari Tihomir Hodak i Ivan Briski, dok je Kamen d.d. Pazin donirao kamen za izradu iste.

Svečanosti otkrivanja skulpture uz pripadnike Vojne vježbe Štit 2021. nazočili su: izaslanik Ministra obrane, Državni tajnik u Ministarstvu, brigadni general Zdravko Jakop, načelnik stožera, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, general Tihomir Kundid, izaslanica zamjenica župana koji obnaša dužnost župana, potpredsjednica županijske skupštine Tamara Brussich, načelnik Općine Medulin, Goran Buić, direktor Turističke zajednice Općine Medulin, Enco Crnobori, zadnji Zapovjednik 119. brigade i Predsjednik kluba 119. brigade umirovljeni bojnik Roberto Fabris, te ostali uzvanici: prvi Zapovjednik 119. brigade umirovljeni brigadir Branko Bošnjak, ratni Zapovjednik 1.pješačke bojne 119. brigade pričuvni bojnik Cvjetko Vretenar, bivši zapovjednik 119. brigade umirovljeni pukovnik Mauro Ukušić, bivši zapovjednik 119. umirovljeni pukovnik Mirko Vuković, ratni pomoćnik Zapovjednika za sigurnost i glavni urednik monografije 119. brigade umirovljeni brigadir Davor Gregorović, umirovljeni natporučnik Davor Cukon, ratni Zamjenik Zapovjednika 1. pješačke pukovnije 119. brigade iz mjesta Pomer, umirovljeni narednik Edi Mihovilović iz mjesta Premantura i vojnik 119. brigade Vitomir Radošević iz mjesta Medulin; predsjednik Općinskog vijeća Dražen Mišković, Vjekoslav Vukšić, načelnik Policijske postaje Pula, Zdenko Mihaljević predstavnik Lučke kapetanije Pula, brigadir Alen Šimunić Zapovjednik pukovnije PZO, brigadir Zoran Pervan Zapovjednik 4.pješačke pukovnije, kapetan bojnog broda Vlade Zoko Zapovjednik 2. divizijuna obalne straže, Marin Mihovilović Predsjednik DVD Medulin i drugi.

Roberto Fabris pozdravio je sve prisutne, te je predložio minutu šutnje za sve poginule pripadnike 119. brigade i za sve poginule u Domovinskom ratu. U ime Kluba 119. brigade i u svoje osobno ime zahvalio je načelniku  Buiću, na suradnji koja je s Općinom Medulin iznimna i dugotrajna, a ono što posebno veže Općinu i 119. brigadu je to da je upravo na području Kažele bilo njeno prvo postrojavanje u listopadu 1991. godine, te  preko 60 mještana (od čega 30 Pomeraca) koji su bili na prvom postrojavanju Brigade i koji su sudjelovali u najvažnijim operacijama. Naglasio je kao ova kamena skulptura predstavlja oblik trajnog čuvanja vrijednosti Domovinskog rata na ponos svim pripadnicima 119. brigade, svim hrvatskim vojnicima i svim pripadnicima lokalne zajednice, te cijeloj Republici Hrvatskoj.

Direktor turističke zajednice Općine Medulin Enco Crnobori posebno je apostrofirao ulogu Hrvatske vojske i policije u osiguravanju sigurnosti svih građana Republike Hrvatske i svih naših turista i posjetitelja. Podsjetio je da je Općina Medulin prošle godine bila treća jedinica lokane samouprave po broju noćenja, iza Vira i Rovinja. Sigurnost posjetitelja uvijek  je bila na visokom mjestu  prioriteta pri izboru destinacije i s ponosom možemo reći da je Hrvatska po pitanju sigurnosti ispred naših konkurentnih zemalja. Prema istraživanju stavova i potrošnje turista TOMAS percepcija osobne sigurnosti turista u destinaciji 2010. godine bila je na 5 mjestu, dok je 2020. godine osobna sigurnost izbila na prvo mjesto, te će se u budućnosti zasigurno tu i  zadržati. Na području Istarske županije i Općine Medulin, u periodu  2015. -2020. godina smanjen je broj kaznenih djela za više od 50%  te se zahvalio Vukšiću iz Policijske postaje Pula na odličnoj suradnji, te na doprinosu sigurnosti mještana i turista.

U emotivnom govoru prisjetio se svog dvadesetogodišnjeg staža u Hrvatskoj vojsci te se s ponosom prisjetio svog ratnog zapovjednika brigadira Zorana Pervana i bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića, koji je prihvatio prijedlog načelnika Buića da se vojni poligon na Kamenjaku imenuje Vojnim poligonom 119. brigade. Zaključio je zahvalivši se brigadiru Šimuniću i bojniku Nakiću na suradnji i izuzetnoj sinergiji s lokalnom zajednicom prilikom provođenja vojnih vježbi Štit.

Goran Buić zaželio je dobrodošlicu svima na područje Donjeg Kamenjaka te naglasio ulogu i značaj 119. brigade koju je imala tijekom domovinskog rata, te ponos koji osjećamo što je velik broj mještana Općine Medulin sudjelovao u njenom djelovanju. To što Općina Medulin i Istarska županija nisu bile direktno ugrožene ratnim stradavanjima nije obeshrabrilo naše mještane da se odazovu mobilizaciji te da sudjeluju u svim ratnim operacijama.

Potpredsjednica skupštine Istarske županije prenijela je pozdrave obnašatelja dužnosti župana Radina  te naglasila važnost 119. brigade te podsjetila da je Istarska županija 2016. godine istoj dodijelila naviše odlikovanje  Istarske županije, Grb Istarske županije, kako bi i na taj način vrednovala angažman njezinih pripadnika. Prisjetila se i sedam poginulih i brojnih ranjenih pripadnika Brigade koji će ostati zabilježeni u našim srcima i u novijoj istarskoj povijesti. Ova Skulptura nalazi se na mjestu  kojim prolaze tisuće domaćih i stranih posjetitelja i koji će svi moći vidjeti i znati što 119. brigada znači za nas.

 

Načelnik stožera, zamjenik zapovjednika Hrvatske kopnene vojske, general Tihomir Kundid obratio se prisutnima naglasivši da postavljanjem ove skulpture odajemo počast Domovinskom ratu i priznanje 119. brigadi i svim njenim pripadnicima na doprinosu. Ista doprinosi sjećanju na važan dio naše povijesti i simbolizira veličanstvenu pobjedu Hrvatske vojske. Naša je vojska danas opremljena najsuvremenijim oružjem i opremom, obučena je i moćna te je jamac sigurnosti i mira hrvatskog naroda. Posebno se obratio veteranima 119. brigade zaželivši  im dobro zdravlje i puno životnog zadovoljstva.

Izaslanik  Ministra obrane, Državni tajnik u Ministarstvu, brigadni general Zdravko Jakop pozdravio je prisutne u ime ministra Maria Banožića i u svoje ime, navodeći kako  nas ovaj spomenik podsjeća na prošle dane kada smo jedan uz drugog branili i obranili Domovinu.

Otkrivanjem spomenika želimo se još jednom zahvaliti svim pripadnicima 119. brigade na doprinosu u Domovinskom ratu. U čast svim braniteljima Istre preimenovana je vojarna u koju su se 2019. godine vratili pripadnici Hrvatske vojske. I Državni tajnik prisjetio se poginulih i ranjenih pripadnika 119. brigade, od kojih mnogi svoje rane liječe i danas. Ovaj će  Spomenik vječno podsjećati današnje i buduće generacije s koliko je žrtava izborena sloboda i neovisna, demokratska Hrvatska. Pohvalio je sve sudionike vojne  vježbe Štit koji odlično rade svoj posao i imaju besprijekornu suradnju s lokalnom zajednicom.

Čestitao je prisutnom pripadnicima 119. brigade zahvalivši im se na doprinosu u Domovinskom ratu. Skulpturu su, vidno uzbuđeni i emotivni otkrili pripadnici 119. brigade s područja Općine Medulin: Davor Cukon, Vitomir Radošević i Edi Mihovilović, a blagoslovili su je vojni kapelan Ivan Topalović i župnik Antun Nižetić.

Veličanstvena skulptura nalazi se uz glavnu cestu na Kamenjaku, prije skretanja za uvalu Dražice, ponosna je i  stamena, kao što su ponosi i naši branitelji. Već će ovog ljeta dočekivati brojne posjetitelje Kamenjaka, te će  zasigurno potaknuti prisjećanja svih naših građana, na dane ponosa i slave 119. brigade i svih pripadnika Domovinskog rata.

 

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

LONDINER/RKA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

KUHAR / KUHARICA

Do: 23.08.2021.

POREČ-PARENZO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SOBAR / SOBARICA

Do: 23.08.2021.

RABAC, ISTARSKA ŽUPANIJA

VODITELJ/ICA PRODAJE I DIZAJNA

Do: 31.08.2021.

NOVA VAS, ISTARSKA ŽUPANIJA