izbori u labinu

Nezavisni Zajedno: 'Gdje je tu korist za lokalno stanovništvo?'

1
Foto: ilustracija
Foto: ilustracija

"Ulaganja u masovni turizam velikim hotelskim tvrtkama mogu donijeti brzu zaradu, ali takva investicija dugoročno nije isplativa za lokalnu zajednicu, jer turisti sve više traže područja koja pružaju mir i za to su spremni platiti. Ono što je za Labin i Rabac nekada bio nedostatak, zbog čega smo godinama kaskali za gradovima sa zapadne obale Istre, sada bi moglo postati naša ogromna prednost. Nemojmo upropastiti ovu povijesnu priliku. Nezavisni Zajedno su za održiv turizam kojem je osnova ulaganje u podizanje kvalitete, u očuvanje prirode i zelenila, a da se broj turističkih kapaciteta masovnog turizma na našoj obali više ne povećava", stoji u priopćenju liste Nezavisni Zajedno, nositelja Silvana Vlačića, za Gradsko vijeće Labina.

"Zahvaljujući drugačijim gospodarskim prioritetima u prošlosti, istočna obala Istre danas je jedna od najočuvanijih na Jadranu, pa i šire. Ova netaknuta priroda posljednjih je godina na meti mnogih, u najmanju ruku čudnih, stranih investitora koji su je u potrazi za lakom i brzom zaradom, a uz podršku nekih lokalnih vlastodržaca, htjeli izgraditi, betonirati i pretvoriti u beskonačna hotelska i apartmanska naselja", poručuju dalje Nezavisni Zajedno te nastavljaju:  

"Najsvježiji primjer je 'slučaj Prtlog' i da zeleni aktivisti, lista Nezavisni Zajedno, uz ostale oporbene vijećnike, nije vršila pritisak na gradsku vlast, tamo bi se možda danas mnoge stvari radile bez kontrole, iako to nažalost još nije gotovo.

Vijećnici liste Nezavisni Zajedno i u idućem će se mandatu zalagati za održiv turizam u gradu Labinu, a kojem će osnova biti očuvanje prirode i zelenila, povećanje kvalitete postojećeg smještaja te da se broj hotelskih kapaciteta na našoj obali više ne povećava. Posebno se treba destimulirati tzv. 'all inclusive' usluga, kao što to rade u nekim svjetskim destinacijama sa većim taksama za takve objekte. Razlog je što većina takvih gostiju  praktički tijekom čitavog boravka ne izlaze iz hotela, ne troše izvan hotela te od njih značajnije koristi nema niti lokalno stanovništvo, niti lokalni poduzetnici poput ugostitelja i trgovaca, nego samo hotelijer.

Gradsko vijeće je prije dvije godine, na inzistiranje gradonačelnika i većinom glasova vijećnika vladajuće većine, usvojilo kvalitetno veoma sumnjivu „Studiju prihvatnih kapaciteta“, iako je i sam gradonačelnik rekao da nije baš dobra. Vijećnici liste Nezavisni Zajedno glasali su protiv studije jer je napravljena vrlo loše i nestručno, jer bez prave stručne analize zaključuje se da Labin ima još prostora za povećanje masovnog turizma, odnosno betonizaciju. Da posebno ne naglašavamo da Studija uopće nije dala stručnu analizu kapaciteta naših plaža te usporedbu potrošnje hotelskih i apartmanskih gostiju. Daleko veću potrošnju u restoranima, trgovinama i štandovima rade gosti iz obiteljskih privatnih smještaja, radi čega se naši ugostitelji ni ne obaziru na brojke koje pune hoteli. Da ne spominjemo problem radne snage. Hotelijerima je već sada teško pronaći radnu snagu za svoje objekte, pa se postavlja pitanje odakle bi se uvozila radna snaga za nove hotele koji bi se u budućnosti trebali graditi na labinskoj obali.

Stoga će se Nezavisni Zajedno i u idućem mandatu boriti protiv daljnje izgradnje kapaciteta masovnog turizma na labinskoj obali. Svima nama treba biti cilj očuvanje postojećih prirodnih resursa i zelenila te povećanje kvalitete postojećeg smještaja i usluga a ne povećanje kvantitete turističkog smještaja", stoji u priopćenju liste Nezavisni Zajedno, nositelja Silvana Vlačića.

Nezavisni Zajedno možete pratiti putem web stranice i službenog Facebook profila.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa