Istra i Labin imaju potencijala za razvoj apiterapija i apiturizma

0
Gordana Hegić, Federika Mohorović Čekada i Darko Martinović
Gordana Hegić, Federika Mohorović Čekada i Darko Martinović

U Sportskom centru „Franko Mileta“ u Labinu 19. ožujka je održana 1. Nacionalna konferencija pčelarstva, apiterapije i apiturizma s međunarodnim sudjelovanjem, u organizaciji Pčelarske udruge Labin a u suradnji s Hrvatskim apiterapijskim društvom i Gradom Labinom te potporom Istarske županije i Općina Sv. Nedelja, Kršan, Pićan i Raša.

Cilj konferencije je praćenje najnovijih trendova iz područja pčelarstva, apiterapije i apiturizma te razmjena iskustava i znanja s primjerima dobre prakse iz Hrvatske i susjednih država, pa su na konferenciji izlagali stručnjaci iz Italije, Slovenije i Bosne i Hercegovine.

U pozdravnom obraćanju, Federika Mohorović Čekada, zamjenica gradonačelnika Grada Labina  istaknula entuzijazam labinskih pčelara koji su inicirali organizaciju manifestacije Dani meda te izgradnju Gradskog edukativnog pčelinjaka u suradnji s našim LAG-om Istočna Istra. „Volim istaknuti da radimo na tome da postanemo pravi grad za mlade, a edukativni pčelinjak je nešto što naše najmlađe educira i oplemenjuje od malih nogu, a dakako da može educirati i sve generacije naših sugrađana. Hvala svakom pčelaru s našeg područja koji već sada brine o našem zdravlju, a to će činiti i dalje putem apiterapije, a i razvojem apiturizma. Uz želju da ovo bude tek prvi od mnogih Nacionalnih konferencija pčelarstva u našem gradu“, naglasila je zamjenica gradonačelnika Mohorović Čekada.

Rad 1. Nacionalne konferencije pčelarstva, apiterapije i apiturizma bio je organiziran kroz tri panela, a jedan dio sudionika sudjelovao je online.

Na konferenciji su izlagali: dr.sc. Ezio Pinzan, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu IŽ, Darko Martinović, predsjednik Pčelarske udruge Labin, dr.sc. Gordana Hegić, predsjednica Hrvatskog apiterapijskog društva, Marin Piletić, gradonačelnik Grada Novske,prof.dr.sc. Dragan Bubalo s Agronomskog fakulteta Zagreb, dr.med. Zrinka Franić, dr.vet.med. Livio Dorigo (Italia), Vlado Pušnik (Slovenija), dr.sc. Melisa Oraščanin (BIH), Karl Vogrinčić (Slovenija), Josipa Kujundžić, Nada Prodan Mraković, pročelnica Upravnog odjela za turizam IŽ, Tanja Arih Korošec (Slovenija) i Vida Iličić, direktorica Razvojne agencije NORA iz Novske.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa