Novo ruho Malog Brijuna: ‘Ovo je početak velike priče‘

0
Maša Mihelić, voditeljica za pripremu i provedbu iz NP Brijuni i Marno Miletić, ravnatelj NP Brijuni (foto: Jutarnji list)
Maša Mihelić, voditeljica za pripremu i provedbu iz NP Brijuni i Marno Miletić, ravnatelj NP Brijuni (foto: Jutarnji list)

Konačno se Mali Brijun otvara za javnost. Doduše, to će biti tek krajem ove, odnosno početkom iduće godine, ali se sada radi punom parom na tome. Naime, Nacionalni park Brijuni užurbano nakon niza zavrzlama uređuje negdašnje austrougarske vojne spavaonice na tom otočiću koji je poznat javnosti po predstavama Kazališta Ulysses na tvrđavi Minor. Radi se o sedam manjih objekata koji su bili napušteni devedesetih godina nakon odlaska jugoslavenske armije, a slijedom toga i poprilično zapušteni jer nisu bili više u nikakvoj funkciji, piše Jutarnji. U nastavku prenosimo dio članka.

Sada konačno dobivaju novo ruho u sklopu projekta Novo ruho Brijuna, a radovi su vrijedni 11,2 milijuna kuna + PDV. Dodatno još 1,2 milijuna kuna + PDV koštat će unutrašnje opremanje istih zgrada. Bit će to kruna ulaganja u sklopu ovog projekta za čiju je dodjelu sredstava ravnatelj NP-a Marno Milotić ugovore potpisao na početku svog mandata prije više od tri godine. Praktički cijeli svoj mandat proveo je u realizaciji tog projekta koji se ne odnosi samo na obnovu bivših vojnih objekata koje će postati neka vrsta mini hostela za učenike, studente i znanstvenike koji će ovdje moći boraviti i imati školu u prirodi, te održavati razne znanstvene radionice i kongrese.

Projektom se gradi i hibridni katamaran za 150 putnika koji će moći doploviti u plitke vode ove lučice što sadašnji brod ne može, a on se gradi u pulskom brodogradilištu Tehnomont. Također, projektom su nabavljeni i novi vlakići za Veliki Brijun te je otočje dobilo još niz drugih manjih sadržaja kao što su info punkt s interaktivnim ekranom koji prezentira sve brijunske atrakcije. Obnovom ljetnog kina, otkupljeni su filmovi s tematikom zaštite prirode te arhivske snimke o Brijunima, te je i izrađena aplikacija o ugroženim životinjskim vrstama. Ne manje značajna je i  edukacija djelatnika, izrada hidrogeološke studije i drugo.

 

No, ovo je uz brod najveća investicija cijelog projekta vrijednog oko 32 milijuna kuna + PDV, a njegov je značaj u tome što će se Mali Brijun otvoriti izletnički i smještajno što dosad nije bio slučaj.

- Građevinski radovi bi trebali biti gotovi krajem travnja, početkom svibnja kada kreće opremanje. To će trajati oko četiri mjeseca. Čitav projekt mora biti gotov do prosinca 2021. godine, otkriva nam Milotić. Govori nam da je projekt trebao biti i ranije završen, ali da je naišao na niz prepreka, od problematične projektne dokumentacije, epidemije, ali i činjenice da im je glavni iskrcajni teretni mol na otočiću uništila oluja. A bez njega nisu mogli uopće krenuti s radovima. Obnova mola trajala je čak dvije godine zbog svih procedura koje se moraju proći – od javnih nabava do projektne dokumentacije i osiguranja financiranja za njegovu obnovu, donosi Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa