VALTER FLEGO o farmaceutskoj industriji

'Povjerenje se može vratiti jedino poštivanjem dogovora'

0
Valter Flego
Valter Flego

Zastupnici Europskog parlamenta su po prvi puta od početka cijepljenja imali priliku raspravljati s čelnicima farmaceutskih tvrtki odgovornih za proizvodnju cjepiva. Raspravu o povećanju kapaciteta i isporuke cjepiva organizirali su Odbor za industriju, istraživanje i energetiku, čiji je član IDS-ov Valter Flego, te Odbor za okoliš, javno zdravlje i sigurnost hrane.

- Proces masovne proizvodnje cjepiva u EU je debelo zakazao! Situacija nije dobra, a strpljenja je sve manje. Trenutno nisam ni malo uvjeren da će EU do rujna realizirati plan od 70% procijepljenosti odrasle populacije. Zato smo pred direktore farmaceutskih tvrtki postavili jedan vrlo jasan zadatak - veliko povećanje proizvodnje i isporuke cjepiva, bez isprika koje smo do sada slušali, istaknuo je Flego i dodao:

- 27 država članica dalo je puno povjerenje Europskoj komisiji da vode pregovore s farmaceutima. A sada smo u situaciji da strahujemo za zdravlje i živote naših građana, kao i za turističku sezonu koja je pred vratima. Ne moram pojašnjavati kakva bi to katastrofa bila za Hrvatsku, za zemlje Mediterana, u konačnici za čitavu EU. Zbog kašnjenja isporuka cjepiva već sada znamo da će uskršnji praznici biti daleko od očekivanog, a dio članica poput Njemačke i Italije već su najavile stroge mjere putovanja u vrijeme Uskrsa.

 

Uz čelnike svih farmaceutskih tvrtki s kojima je EU potpisala ugovore ili zaključila preliminarne razgovore o nabavi cjepiva, u trosatnoj je raspravi sudjelovala i EU povjerenica za zdravlje i sigurnost hrane Stella Kyriakides te EU povjerenik za unutarnje tržište Thierry Breton. Najviše pitanja zastupnici su uputili direktoru AstraZenece Pascalu Soriotu, oko smanjene isporuke cjepiva prema EU za 60% u odnosu na ugovorne obveze. Soriot je naveo kako su problemi s isporukom privremenog karaktera, proizvodnja cjepiva vrlo kompleksna, a njihovi su timovi rastegnuti do maksimuma u svim pogonima te većina cjepiva proizvedena u EU ostaje u EU.

- Nakon dobrog starta, prije svega u znanstvenom i istraživačkom pogledu, u posljednja dva mjeseca moje je povjerenje u farmaceutsku industriju jako narušeno. To povjerenje se ne može ničime više vratiti, osim isključivo povećanom isporukom cjepiva u vrlo krakom vremenu. Danas smo u situaciji da AstraZeneca ne zna niti hoće li uspjeti isporučiti manje od polovice obećanog iznosa do kraja ožujka – svega 40 milijuna doza. Kako da onda vjerujemo da će nam do kraja lipnja isporučiti 180 milijuna doza, kako je propisano ugovorom?, zaključio je Flego.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa