‘Među kolegama je bio omiljen‘

Poznati pulski kirurg Rajko Ćelović uhićen na radnom mjestu

0
Policija u pulskoj bolnci (foto: Saša Miljević / PIXSELL)
Policija u pulskoj bolnci (foto: Saša Miljević / PIXSELL)

Poznati kirurg pulske Opće bolnice Rajko Ćelović, kako se neslužbeno doznaje, uhićen je u petak ujutro na svome radnom mjestu. Po njega su oko 9 sati, potvrđuju nam to i zaposlenici bolnice, došli policajci u odorama s fantomkama na licu i odveli ga, piše 24sata

Nataša Rogić Jukopila iz istarske policije potvrdila je uhićenje jedne osobe, ne navodeći njegov identitet.

Nastavak je to istrage o muljanju s osiguranjima koja se „zakotrljala“ još krajem 2019. godine. Slučajem se najprije bavilo pulsko Općinsko državno odvjetništvo. Tada je, prije više od godinu dana, uhićen medicinski tehničar pulske bolnice Josip Penić koji je jedini završio u pritvoru. 

Penića se sumnjičilo da je u rasponu od 2012. do 2019. U bolničkom sustavu „BIS“ krivotvorio najmanje 200 liječničkih nalaza. Ti nalazi imali su pečate nekolicine gotovo uvijek istih liječnika. Još je tada bilo jasno da to medicinski tehničar sa svojim stručnim znanjima nije mogao sam mijenjati liječničke nalaze od kojih su neki mijenjani s blažih dijagnoza u teže s izmišljenim ozljedama koje su poslije teško dokazive.

Pretraga kuće dr. Rajka Ćelovića (foto: Saša Miljević / PIXSELL)  

Kako su 24sata već u više navrata pisali, Penić je pred istražiteljima, o čemu postoje i video-zapisi, početkom listopada 2019. priznao da je „ušao u posao“ s muljanjem osiguranja i da ga je u posao uveo Nevio Aflić iz Rovinja. Za svoj dio posla  Aflić ga je u početku nagrađivao bocom vina, čokoladom ili sa stotinjak kuna. Medicinski tehničar je istražiteljima ukazao kako ta kriminalna hobotnica funkcionira. Istražitelji su još tada ispred sebe imali imena pojedinih posrednika, zaposlenika osiguravajućih kuća s područja Istre, poznatih liječnička pulske bolnice, odvjetnika i inih pomagača.

Odmah se uvidjelo da se radi o kriminalnoj organizaciji koja na uhodan način godinama na perfidan način uz krivotvorenu dokumentaciju izvlači novac od osiguravajući društava. Zaposlenici osiguravajući kuća s kojima smo još tada razgovarali kažu da su nemoćni i da te lopove gotovo nitko i ne dira uz opasku da mnogima od njih osiguravajuće kuće godinama služe kao bankomat. 

 

Medicinski tehničar Penić je nakon nekog vremena pušten iz pritvora i vraćen na posao. Nitko od „jačih“ aktera ove kriminalne hobotnice mjesecima nije bio ni „okrznut“ istragom. Govorkalo se o sklanjanju i „peglanju“ dokaza. Kada se uvidjelo da tu „ima nečega“ slučaj je nakon više od godinu dana od pulskog državnog odvjetništva preuzeo riječki USKOK-u kada kreće nova istraga.

Nevio Aflić iz Rovinja koji je u najnovijoj USKOK-ovoj istrazi od prije nekoliko nad 30-ak ljudi označen kao prvi okrivljenik zločinačkog udruženja koje je godinama varalo osiguravajuća društva uhićen je lani u studenom i još je iza rešetaka pulskog zatvora.

Zanimljivo u slučaju je da je medicinski tehničar pulske Opće bolnice Josip Penić, istražiteljima između ostalog tvrdio, da je Nevio Aflić u to vrijeme svakog četvrtka dolazio kod doktora Rajka Ćelovića gdje su oni zajedno pisali nalaze. Nevio Aflić je osim sa mnom, govorio je medicinski tehničar istražiteljima, surađivao i s drugim liječnicima i I.K. u krirurškoj ambulanti koji radi sa mnom, piše 24sata

Djelatnici u šoku: ‘Među nama je bio omiljen‘

- Šokirana sam ovim događajem. Nitko se ne osjeća ugodno kada se tako nešto dogodi, ali o detaljima istrage ne znam puno, kazala je za Jutarnji list ravnateljica Opće bolnice Pula Irena Hrstić. Djelatnici su nam neslužbeno rekli da za ovog kirurga nikad ne bi rekli da se može baviti ovakvim poslom zbog čega se nad njim sada provodi kriminalističko istraživanje.

- Svi smo to bez obzira na sve nekako očekivali još od kada se čitava istraga zakotrljala nakon što je prije više od godinu dana, uhićen medicinski tehničar pulske bolnice Josip Penić koji je jedini završio u pritvoru. Već su se tada navodili inicijali liječnika i mi smo znali da se odnosi to na njega. No, svima nam je nevjerojatno da je to on, budući da je stvarno financijski potkovan. On i supruga dugi niz godina rade u bolnici, a i on dolazi iz imućne obitelji. Teško nam je povjerovati da je to radio radi materijalne koristi. Uz to, on je uskoro trebao ići i u mirovinu. Među nama je bio omiljen jer mu stvarno nikome nije bio problem pomoći, znao bi i od kuće doći da bi nekog previo ili da bi nekome od nas djelatnika pomogao. Svi smo šokirani ovime - čula je neslužbeno od djelatnika bolnice novinarka Jutarnjeg.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa