Pulska stilistica objasnila zašto psi liče na svoje vlasnike

0
Andrea Aljić sa svojom ljubimicom Kelly
Andrea Aljić sa svojom ljubimicom Kelly

Puljanka Andrea Aljić stilist je za pse. Rođena je 1997. godine u Puli, gdje je završila komercijalni smjer u sklopu Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu. Obrt Kelly Grooming ima od 1. ožujka 2019. godine.

* Ljudi s kosom izvode svakakve eksperimente, i to im je puno više od mode. Nekima je to i način kojim pokazuju stav prema životu, pa čak i politička uvjerenja. Rade li to i vlasnici svojim psima?
- Ipak ne u tolikoj mjeri kao što je to slučaj u inozemstvu. Danas imamo mnoštvo novih trendova u svijetu psećih frizera, međutim klijenti ipak vole "igrati" sigurno i to je u redu. Uvijek ima izuzetaka, koji vole eksperimentirati,naravno! Moram priznati da sam i ja u tim izuzecima, pa ponekad moj pas se šepuri s repom u bojama pauna!

* Je li točno da postoji fizička sličnost između vlasnika i njegovog psa?
- Još pri biranju psa nesvjesno biramo po takozvanoj osnovi sklonosti prema poznatom, sigurnom i sličnom okruženju i to primjenjujemo bilo na društvo, životnog partnera ili kućnog ljubimca, stvaramo si svoju sigurnu oazu i već u startu, prilikom odabira ljubimca se stvara 'ajmo reći fizička sličnost.

Iako moram priznati, vremenom pas doista poprimi poneke karakterne odlike i osobine čovjeka, pa karakterna sličnost ipak je istinita. Na primjer, ako je vlasnik opušten bit će i pas, ali ako je vlasnik neurotičan, velika je vjerojatnost da će pas biti plašljiv. Kažu da postoji emocionalna povezanost između vlasnika i psa i u to vjerujem, psi su inteligentna bića. 

 

* Kakva se šišanja najviše traže? Ovise li ona o veličini i pasmini?
- Najviše traže azijski stil šišanja, odnosno da izgledaju kao plišani medvjedići. Nije moguće primijeniti identičan stil na svakoj rasi, budući da nemaju svi istu fizionomiju ni kakvoću dlake, a ovisi i o njezi dlake, međutim prilagodim se i posvetim svakom klijentu maksimalno i izvučem ono najbolje iz njega. Tako da sve želje budu ispunjene, ako je moguće, naravno.

Uz azijski stil podjednako je tražen i tretman izlinjavanja psa, nakon kojeg 80% manje dlake opada, krzno dobije svoj sjaj i koža procirkulira i prodiše. Budući da svi volimo naše četveronožne prijatelje, a njihove dlake ipak malo manje, ovaj tretman je jako popularan i učinkovit.

* Jeste li se susreli s nekim neobičnim zahtjevom od strane klijenata?
- Susrećem se skoro svaki dan ali ispričat ću Vam jedan zanimljiv! Naime, postoji rasa LabraDoodle, križana između labrador retrivera i pudlice, ali klijenti nisu željeli da se ošiša ni kao labrador, ni kao pudlica! Završio je ošišan kao maltezer! Zlatna sredina, rekla bih.

* Što Vas je navelo na bavljenje tim poslom?
- Uvijek volim reći da je za to ipak zaslužna moja ženkica shih tzu-a, Kelly, odnosno ona je presudila! Svakodnevna briga oko njezine dlake, ali i nezadovoljstvo oko pronalaska frizera, ponukalo me još više da uđem u ovu profesiju, završim razna usavršavanja i da radim posao koji zaista volim.

* Što radite kad niste na poslu? Imate li neke hobije i obitelj?
- Kada nisam na poslu, uživam u šetnjama prirodom, putovanjima, druženju s obitelji i najmilijima i volontiranju u udruzi za napuštene životinje. (Razgovarao: Kristian Stepčić Reisman, foto: privatni album)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa