cjepljenje u utrci s vremenom

Imunitet krda za Istrane znači spašavanje turističke sezone

0
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Sanjin Strukić/PIXSELL)

Imunitet krda je imunitet zajednice, odnosno grupna zaštita. Istra je 100 posto turistička regija i otvoreno pitanje svih pitanja ovih dana je hoće li se populacija u Istri cijepiti iznad 40 posto do Uskrsa. Imunitet istarskog krda će se dogoditi kad puno Istrijana u Istarskoj županiji postane imuno na prijenosnu bolest, virus covid19 i na taj način se zaustavi njezino širenje. 

U ovom sporom trenutku početka većeg cjepljenja, djelomičnog lock downa, zatvorenih ugostiteljskih objekata, socijalno distanciranje, dezinfekcija i često pranje ruku, su jedini način koji nas štiti od kontakta s koronavirusom i njegovim širenjem.

 

Model za jačanje imuniteta istarske zajednice je pozvati sve stanovnike Istre i potaknuti ih da se cijepe. Zašto u ovom tekstu potičemo imunitet krda istarske zajednice? Logično je da to vrijedi i za ostale hrvatske regije, Primorje, otoke, Dalmaciju, Zagorje ili Slavoniju. 

Odgovor je jako jednostavan: prve dane proljeća, započeti će regionalno ocjenjivanje i procjena epidemioloških stanja koja će se predstavljati na dnevnom i tjednom modelu. Od Dalmacije do Istre, snažan i moćan turistički sektor neće dozvoliti nacionalno ocjenjivanje već isključivo regionalno. Istarski turistički menadžment je već nabrusio svoje glasnice ukoliko treba “pustiti krik” za takav model.

Tjelohranitelji istarskog turizma

Antitijela su specijalni tjelohranitelji koji prepoznaju samo specifične mikroorganizme i tako nas štite. Štiti nas i popularni istarski Stožer civilne zaštite čiji čelnik glasno nastupa i čuje se preko Učke. Nacionalni mediji ga zovu i citiraju, što prenose i neki međunarodni. Pogotovo slovenski, austrijski i njemački mediji. Prate Istru. Taj istarski stožer će za mjesec dana biti pod snažnim pritiskom mašinerije turističkog bookinga od Umaga do Pule, i od Medulina do Rapca. I to nije sve! 

Lokalni i regionalni izbori u Istri, su na poluotoku važniji od svih drugih demokratskih ispita i potvrda. Oni su neusporedivi po popularnosti s parlamentarnim ili predsjedničkim. Oni su ove godine u svibnju. I to nije sve!

Ako istarsko krdo bude imuno, svi koji dolaze iz zemlje i inozemstva u prostor Istre, vjerojatno neće biti. Hoće li biti segregacije turista, na one cijepljene i one necijepljene? Može li se u Istri dogoditi “presedan svih presedana”, da se gostu uskrati gostoprimstvo jer nije cijepljen? I to nije sve!

Najveći istarski neprijatelj je vrijeme

U ovome trenutku najveći istarski neprijatelj je vrijeme. Brzina cjepljenja. Tik, tak. Tik, tak otkucava turistički sat. Luksuz još jedne izgubljene sezone bio bi istarski armagedon. 

Moramo iz Istre baciti pogled, ne prema Bruxellesu, ne prema Berlinu niti prema Londonu i Rimu. Naš pogled ide prema Tel Avivu i Jeruzalemu. Tamo će proljeće i ljeto biti onakvo kakvo si i mi ovdje u Istri želimo. Bez tegoba sa virusom. Bez tamnocrvenih boja. Zato Istra želi biti zelena! Euro cjepiva sporo dolaze… (R.M./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa