stiže i milanović

Počinje obilježavanje 100. obljetnice Labinske republike

0
Valter Glavičić i Federika Mohorović Čekada
Valter Glavičić i Federika Mohorović Čekada

Interpretacijom vlastitih stihova, recitala o kovarima, našim precima koji su zadužili generacije Labinjana i stvorili grad u kojem danas živimo i kakav volimo, zamjenica gradonačelnika Labina i rođena Vinežanka Federika Mohorović Čekada 22. siječnja emotivno je i prigodno otvorila prvu medijsku konferenciju posvećenu obilježavanju 100. obljetnice Labinske republike, jubileja koji će obilježiti 2021. godinu na Labinštini, a čiji se programski sadržaji osmišljavaju i pripremaju već gotovo pola godine.

Pročelnik Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Labina Borjan Batagelj, ukratko je prezentirao glavne elemente programa obilježavanja ovog, za Labin i njegove građane, izrazito važnog jubileja. Zbog epidemiološke situacije koja traje već desetak mjeseci i čiji se znakovi skorog popuštanja nažalost još ne nagovještavaju, organizacijski tim bio je suočen s novom situacijom u organiziranju manifestacije. Inovativnim pristupom i brojnim kreativnim rješenjima, u kojima su se Gradu priključili mladi kreativci iz labinskih tehnoloških tvrtki, te umjetničke i kreativne udruge, osmislili su način na koji će dostojno i dostojanstveno, a na jedan drugačiji i neuobičajen način, obilježiti 100. obljetnicu prvog organiziranog antifašističkog ustanka u Europi.

Suvremene svjetlosne instalacije na baštini

Najavljeno je da će važni objekti rudarske baštine, poput spomenika Rudaru borcu, dimnjaka toplane u Podlabinu ili bivše upravne zgrade IUR-a biti obojeni suvremenim svjetlosnim instalacijama i opremljenim LED ekranima, preko kojih će se prenositi prigodne poruke građanima i posjetitelja Labina. Zanimljiva je i najava jedne tehničke ali i umjetničke inovacije, “ultrazvuka kove”, o kojoj će više riječi biti u narednim programskim najavama. Krvova placa će, osim svog infrastrukturalnog uređenja koje je već pri samom završetku, dobiti i virtualni “prozor u prošlost”: kroz mobilnu aplikaciju “proširene stvarnosti” bit će kreirana originalna vizura mjesta s kojeg je 1921. krenula pobuna rudara, u realnom vremenu i s 3D modelima tadašnjih građevina. A jedno 3D modeliranje, i to baš na dan početka obilježavanja obljetnice, doživjet će i kula na Trgu labinskih rudara.

Da se i za one manje vične suvremenim tehnologijama spremaju brojni programski sadržaji, pokazano je kroz “Kamaru od kamarati”, koja se već počela postavljati na labinskoj gradskoj tržnici. Riječ je o replici rudarske sobe, odnosno stančića iz dvadesetih i tridesetih godina prošloga stoljeća, s originalnim namještajem i ostalim artefaktima, za čije su opremanje, uz Grad Labin i KP “1. Maj” zaslužni Narodni muzej Labin, udruga IUR ali i građani Labina koji u svojim domovima baštine predmete iz rudarske prošlosti, naslijeđene od svojih predaka.

Kroz javni poziv usmjeren građanima, poduzetnicima i udrugama, pristiglo je preko 20 programskih prijedloga. Kroz 37 dana službenog obilježavanja jubileja, ali i kasnije kroz cijelu godinu, očekuju nas interpretativne šetnje rudarskim putevima Labinštine, edukativne predstave za djecu, izložbe u gradskim galerijskim prostorima, obilježavanje 30 godina djelovanja udruge Labin Art Express XXI, prigodno oslikavanje murala u suradnji s labinskom Kreativnom akademijom…

U obilježavanje će se uključiti vinari i ugostitelji Labinštine, s prigodnom vinskom etiketom i “Kovarskom” gastro ponudom, čim epidemiološke mjere budu dozvolile njihov redovan rad. Sportska zajednica najavljuje tridesetak sportskih događanja, čije će se odvijanje također prilagoditi za taj trenutak važećim epidemiološkim mjerama. U suradnji s labinskom Turističkom zajednicom dobit ćemo “sretnu rudarsku čokoladu”, a bit će organiziran i virtualni, online putem prenošen koncert labinske nezavisne glazbene scene! Već je pokrenut literarni natječaj u suradnji s Gradskom knjižnicom Labin, a naši likovni umjetnici pripremaju radove na temu rudarstva i Labinske republike, koji će se pridružiti bogatom fundusu, te će svi radovi biti izloženi na zajedničkoj izložbi u gradskoj galeriji.

Stiže i predsjednik Zoran Milanović

Gradonačelnik Valter Glavičić istakao je važnost i značaj jubileja, podsjetivši na neupitno globalno povijesno značenje prvog organiziranog antifašističkog pokreta u Europi, čija se stota obljetnica obilježava ove godine, upravo kroz 37 dana, koliko je i trajao ustanak nezadovoljnih i potlačenih rudara. „Građani Labina su posebno emotivno vezani uz svoje rudarsko naslijeđe i njeguju svoju tradiciju i slobodarski duh, a pijetet prema našim precima, nonićima kovarima i nonama koje su ih svakodnevno pratile na težak i mukotrpan rad u utrobi zemlje, odat ćemo tako da na najbolji način koji nam trenutna globalna situacija omogućuje, kažemo ono veliko i nikada dovoljno puta izrečeno “Hvala”, uz naravno, uvijek u nama prisutno rudarski Sretno! Labinska republika pripremana je u tajnosti i buknula je 2.3.1921., a naš tim, u otežanim i nepredvidivim okolnostima, jednako tako, s istim žarom i strašću, priprema dostojno i dostojanstveno obilježavanje ovog jubileja koji će „buknuti“ 2. ožujka ove godine.“

Jubilej su pratila i infrastrukturalna ulaganja. Uz već spomenuto uređenje Krvove place, svakako je najznačajnija lanjska obnova najvidljivijeg simbola rudarenja na Labinštini - labinskog Šohta, koji je upravo pred godinu dana zasjao u novom ruhu, a ove će godine, u vrijeme obilježavanja stote obljetnice, zasjati još i jače - uz impresivno trajno osvjetljenje, čije su idejno rješenje osmislili međunarodno priznati profesionalci iz poznate pulske tvrtke Skira, a radove će izvesti labinska tvrtka „Elektra“.

Koliki je značaj ove obljetnice i van granica Labina i Labinštine, govori i vijest da je potvrđeno visoko pokroviteljstvo manifestacije od strane predsjednika Republike Hrvatske Zorana Milanovića, koji će i osobno nazočiti otvorenju manifestacije i svečanoj sjednici Gradskog vijeća Grada Labina, upravo na Dan rudara, 2. ožujka, kada službeno obilježavanje i počinje.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa