Radolović o potresu: 'EK ustanovila da smo najgori'

0
Sanja Radolović
Sanja Radolović

Sanja Radolović, predsjednica SDP Pule i saborska zastupnica je 19. siječnja na prijepodnevnom aktualnom satu postavila pitanje predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću.

- Strašne su u tragedije uzrokovane potresom prošle godine zadesile ljudske sudbine stanovnika Zagreba, Zagrebačke, Krapinsko-zagorske, a sada i Sisačko-moslavačke županije. I nema nikakve dvojbe, tim ljudima treba što prije pomoći. Čujemo i od Vas, a i od Vaših ministara u zadnje vrijeme da se jako pouzdajemo u europske fondove i mehanizme koje nam tu stoje na raspolaganju. Stajali su nam i do sada, pa ih očito nismo koristili, jer je sama Europska komisija ocijenila da smo najgori u EU po isplati sredstava iz EU fondova i da imamo najkompliciranije procedure za korisnike istih te da je trajanje postupaka javne nabave među najdužima u EU – rekla je Radolović.

 

- Hrvatskoj je od 2014. godine na raspolaganju stajalo 215 milijuna kuna upravo za sprječavanje ili ublažavanje posljedica potresa kroz Operativni program konkurentnost i kohezija iz prioriteta 5 koji je namijenjen upravljanju katastrofama. Stručna podloga u vidu studije za taj prioritet kao i cijelo programiranje napravljeno je za vrijeme SDP-ove Vlade i jasno je naznačeno je da je najveći rizik u HR upravo potres. Moje pitanje Vama. Na što ste potrošili te novce? Koliko ste od tih 215 milijuna od 2014. ugovorili, koliko isplatili korisnicima? I kome ste preusmjerili te novce, za koje aktivnosti? – pitala je Sanja Radolović.

- Sada obećavate 830 milijuna upravo iz OPKK 2014-2020. kojima ćete financirati razrušene kuće. Drago mi je da novca za ljude ima. To znači samo jedno. Javno ste priznali da ništa, ali baš ništa od sredstava koja su nam na raspolaganju od 2014. niste usmjerili u zaštitu od potresa ili ublažavanje eventualnih posljedica istih – konstatirala je Radolović.

- Jer da jeste, bila bi to danas druga priča. Kao i s obnovom. Gdje ste namaknuli razliku od neutrošenih 215 milijuna od 2014. do 830 milijuna koje ste preko noći našli? Morali ste raditi korekcije. Pa bi bilo pošteno da kažete kome i u kojem iznosu su napravljene korekcije, radi čega su bile korekcije (razlozi) i koji će to subjekti morati potegnuti dublje u svoj džep? – zaključila je svoje izlaganje Sanja Radolović.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

SLAGAČ/SLAGAČICA ROBE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SLASTIČAR/SLASTIČARKA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

ŠANKER/ŠANKERICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA