Pazin uspostavio suradnju Yeongwolom iz Južne Koreje

0
Foto: Roberto Matković
Foto: Roberto Matković

Gradonačelnik Pazina Renato Krulčić je 15. prosinca po ovlaštenju Gradskog vijeća Pazina od 19. studenog, a u ime Grada Pazina, potpisao Bilateralni sporazum prijateljstva i razmjene sa Gradom Yeongwol, Republika Koreja. Gradonačelnik južnokorejskog grada Yeongwol, Choi Myeongseo, je putem Damira Kušena, veleposlanika Hrvatske iskazao interes za institucionalno povezivanje grada Yoengwol sa Gradom Pazinom.

Gradu Pazinu upućeno je pismo namjere za jačanjem suradnje i mogućim partnerstvom, a budući da se temeljem brojnih poveznica smatra da bi moglo biti obostrano korisno i rezultirati većim interesom korejskih poslovnih krugova za jačanje gospodarske suradnje te moguće investiranje u Istri i Republici Hrvatskoj.

 

Suradnja gradova suvremeni je koncept koji podrazumijeva povezivanje dvije ili više lokalnih zajednica putem raznovrsnih aktivnosti: kulturne,  sportske, razmjene znanja i stjecanja novih spoznaja, gospodarstva i poduzetništva, ali i svih ostalih oblika suradnje i razmjene iskustava vezanih za vođenje i strategiju upravljanja lokalnih samouprava, demokracije i tolerancije u gradskom zajedništvu, predstavljanje turističkih potencijala, ekološka osviještenost, suradnja u svim oblicima društvenog života i zajedničkog interesa, a sve u skladu sa zakonima i međunarodnim sporazumima. Pozitivni učinci suradnje mogu biti višestruki.

Grad Pazin već neko vrijeme provodi značajne aktivnosti k jačanju kulturne i gospodarske suradnje na prijateljskoj razini sa nekoliko gradova u inozemstvu, a s obzirom na situaciju izazvanu Covidom-19 i opadanjem gospodarstva, uvjerenje je, navodi Krulčić, da postoje objektivne mogućnosti za uspostavljanje prijateljske suradnje ovih dvaju Gradova, a potpisivanje neobvezujućeg i prijateljskog sporazuma moglo bi rezultirati većim interesom korejskih poslovnih krugova za jačanje gospodarske suradnje te moguće investiranje u Istri.

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa