Počeli radovi na drugoj cijevi tunela Učka (video)

2
Andrej Plenković i Oleg Butković na gradilištu nove cijevi tunela Učka (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)
Andrej Plenković i Oleg Butković na gradilištu nove cijevi tunela Učka (foto: Nel Pavletić/PIXSELL)

Danas je svečano obilježen početak radova na probijanju druge cijevi tunela Učka - gotovo 40 godina nakon puštanja u promet prve cijevi u rujnu 1981. Radovi počinju nakon što su država i Bina Istra potpisale izmjene ugovora o koncesiji na Istarskom ipsilonu, što je omogućilo realizaciju investicije vrijedne 1,5 milijardi kuna, javlja N1 gdje pogledajte video prilog u kojem možete doznati i koji su najveći problemi koji se očekuju tijekom tog zahvata.

Premijer Andrej Plenković u svojem obraćanju je istaknuo kako je: "Istarski ipsilon jedna je od prometnih žila kucavica Hrvatske i zato je ovaj projekt od iznimne važnosti." - te je podsjetio kako je, prije dvije godine, prigodom otvorenja radova na izgradnji faze 2B1, naglasio da nastavak ulaganja u prometno povezivanje Hrvatske predstavlja prioritet Vlade. "Danas smo upravo učinili još jedan značajan iskorak ka potpunom integriranju svih dijelova Hrvatske, u ovom slučaju Istre, u europski prometni, a time i gospodarski sustav Hrvatske i Europske unije, a preduvjet svim tim radovima bila je odluka Vlade na sjednici u Puli, prije dvije godine, kojom je Vlada omogućila nastavak radova na izgradnji punog profila Istarskog ipsilona. Tek nakon toga Vlada je donijela odluku o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji, čime su stvoreni uvjeti za početak radova na drugoj cijevi tunela Učka vrijednih 1,5 milijardi kuna.". - naglasio je premijer Plenković, uz zahvalu grupaciji Bouygues, partneru u društvu Bina Istra, koja se dokazala kao pouzdan i kvalitetan partner, pri čemu je premijer Plenković ustvrdio kako model javno - privatnog partnerstva, primijenjen na ovom Projektu, može služiti kao primjer za realizaciju drugih sličnih projekata, jer Hrvatskoj u vlasništvu, po isteku koncesija, ostaju sve izgrađene  dionice čija je vrijednost veća od 7,2 milijarde kuna.

 

"Investicije su posebno važne i upravo zato Vlada će u prometni sektor do 2027. godine uložiti 45 milijardi kuna, od toga 22 milijarde u željeznice, 15 milijardi u ceste, 3 milijarde kuna za luke i pet milijardi kuna ostalih investicija. U ovom mandatu očekujemo završetak najznačajnijih projekata, a najvažniji je zasigurno Pelješki most čime će Hrvatska biti 2022. godine i fizički integriran kao zemlja", zaključio je premijer Andrej Plenković i dodao kako se nastavljaju cestovni projekti poput dionice od čvora Škurinja do Rijeke, obilaznice u Novom Vinodolskom te projekta izgradnje Križišće - Žuta Lokva.

Ministar Oleg Butković u prigodnom obraćanju rekao je kako je Hrvatska pokazala da zna realizirati velike infrastrukturne projekte: "Iako smo najmlađa članica Europske unije, pokazali smo da znamo realizirati velike infrastrukturne projekte.". - poručio je ministar Butković, dodavši kako će puni profil Ipsilona i tunela Učka biti gotov do sezone 2021. "Do kraja 2024. godine u cijelosti će biti gotov Istarski ipsilon, a 2039. godine bit će u vlasništvu Republike Hrvatske odnosno Hrvatskih autocesta. Svi ovi infrastrukturni projekti pokazuju opredjeljenje Vlade da ravnomjerno razvijamo i provodimo velike infrastrukturne projekte u cijeloj Hrvatskoj", zaključio je ministar Butković. 

Direktor Bina-Istre Dario Silić u povodu početka radova rekao je kako je ovo za Tvrtku povijesni dan: "Za nas je ovo veliki povijesni dan. Nismo čekali kraj krize usprkos velikog pada prometa, već smo zatvorili financijsku konstrukciju tešku skoro 200 milijuna eura", rekao je te najavio da će radovi trajati 42 mjeseca i da se nastavlja i prema Matuljima.

Podsjetomo da je u listopadu ove godine Vlada Republike Hrvatske donijela Odluku o izmjenama i dopunama Ugovora o koncesiji s Bina Istrom, čime su se stekli uvjeti za početak izgradnje druge cijevi tunela Učka, odnosno tzv. Pod-faze 2B2-1, vrijednosti 1,5 milijardi kuna, koja se najvećim dijelom odnosi na gradnju druge cijevi tunela Učka, dok se završetak svih radova očekuje do sredine 2024. godine.

Radovi na Pod-fazi 2B2-1 obuhvaćaju izgradnju drugog kolničkog traka od čvora Vranja do Tunela Učka/Portala Kvarner, dionice duge 8 km na sjeveroistočnoj strani autoceste, koja uključuje izgradnju 5,6 km dugačke druge cijevi tunela Učka s opremom i poprečnim vezama s postojećom tunelskom cijevi te izgradnju novog odmorišta na kvarnerskoj strani tunela Učka. Radovi će uključivati i izgradnju novog čvora Vranja, izgradnju novog podvožnjaka i dva nova nadvožnjaka, izgradnju prometne poveznice iznad portala obje cijevi tunela Učka na istarskoj strani te izgradnju tri nova cestarinska prolaza, kao i izgradnju nove zgrade za vatrogasnu postrojbu na postojećoj platformi s istarske strane tunela Učka.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

PRODAVAČ/ICA

Do: 27.01.2021.

VIŽINADA-VISINADA, ISTARSKA ŽUPANIJA

SKLADIŠNI RADNIK/SKLADIŠNA RADNICA

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

PEKAR/PEKARICA PIZZE

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

SPASIOC/SPASITELJICA NA OTVORENOM MORU

Do: 07.06.2021.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA