marin lerotić:

'Ukidanje zamjenika (grado)načelnika neće donijeti ništa'

0
Marin Lerotić
Marin Lerotić

U saborskoj raspravi o paketu zakona o lokalnoj i regionalnoj samoupravi, odnosno tzv. reformi lokalne i regionalne samouprave, sudjelovao je i zastupnik IDS-a Marin Lerotić te naveo kako se prema najavama iz Vlade očekivalo nešto revolucionarno, potpuni zaokret, no kako nažalost u tim zakonima nema ništa reformsko što bi građanima omogućilo bolji život u gradovima i općinama.

- Spektakularne najave Vlade kako će se uštedjeti jako puno novaca, kako općinski načelnici te gradonačelnici gradova s manje od 35 000 stanovnika od narednih lokalnih izbora iduće godine više neće imati zamjenike, kako će se broj vijećnika i zastupnika u općinskim i gradskim vijećima i županijskim skupštinama smanjiti za 10%, možda dobro zvuče građanima ovako kada se nabraja, ali suštinski to je mazanje očiju, kazao je Lerotić te dodao da će te uštede biti minimalne ili nikakve i kako se zapravo ništa ključno ne mijenja jer se opet grebe isključivo po površini, a problemi ostaju.

Istaknuo je zabrinutost na novost da će umjesto gradonačelnika ili načelnika kojima se ukidaju zamjenici, u slučaju da ne mogu obavljati svoju dužnost neko određeno vrijeme, tu dužnost obavljati privremeni zamjenik iz redova članova gradskog odnosno općinskog vijeća, jer nije siguran da će to u praksi biti kvalitetno i izvedivo rješenje.

 

- Gradonačelnik koji je direktno izabran i dobio je povjerenje građana da vodi grad odnosno općinu u naredne 4 godine, na izbor tog privremenog zamjenika neće imati nikakav utjecaj, čak ne može niti predložiti kandidata iz redova vijećnika što znači da se u toj situaciji vraćamo na ono što smo imali prije više od desetljeća, kazao je Lerotić i dodao kako umjesto da idemo naprijed, ova nazovi reforma vraća nas 15 godina unazad.

Napomenuo je da se može dogoditi da kandidat koji uopće nije dobio povjerenje građana za upravljanje gradom, u ovoj situaciji može preuzeti neko vrijeme upravljanje gradom te postavio pitanje može li se u tom slučaju govoriti o volji birača i izbornom legitimitetu. - Mi smo za racionalizaciju i uštedu u lokalnim proračunima, ali ništa od toga ne smije ići nauštrb funkcionalnosti i efikasnosti i što bi moglo utjecati na kvalitetu života građana u lokalnoj zajednici, a po nama se ta funkcionalnost ovim izmjenama i dopunama dovodi u pitanje, napomenuo je saborski zastupnik IDS-a.

IDS je amandmanom predložio da gradonačelnik u roku od 30 dana od stupanja na dužnost predloži vijeću osobu koja će ga zamijeniti u slučaju njegova odsustva iz redova izabranih vijećnika, do povratka gradonačelnika na dužnost. Na kraju, istknuo je kako ove izmjene neće donijeti ništa, a mogu zakomplicirati svašta.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa