Moj jedini susret s Tomislavom Merčepom nije bio ugodan

5
Eleonora Matković i Tomislav Merčep 1994. godine
Eleonora Matković i Tomislav Merčep 1994. godine

Udruga hrvatskih dragovoljaca domovinskog rata objavila je da je 17. studenog u 69. godini preminuo ratni pomoćnik ministra unutarnjih poslova Tomislav Merčep. On je 10. studenog prebačen u bolnicu u Dugu Resu u teškom stanju, a prije toga liječio se na KBC-u Rebro.

Merčep je zbog zločina nad srpskim civilima u slučaju Pakračka Poljana bio pravomoćno osuđen na sedam godina zatvora. Najprije je u svibnju 2016. osuđen na pet i pol godina zatvora jer kao zapovjednik postrojbe poznate kao 'merčepovci' nije spriječio zločine nad srpskim civilima, a Vrhovni sud mu je u veljači 2017. kaznu povisio na sedam godina.

S Tomislavom Merčepom osobno sam se susrela samo jednom, krajem 1994. godine u vrijeme njegove najveće političke moći. Došao je u Labin, u kino dvoranu, gdje je bio gost na skupu istarskih dragovoljaca.

Prije skupa zatražila sam izjavu od Merčepa i kada sam mu htjela pokazati novinarsku iskaznicu rekao mi je: „Ne trebate mi ništa pokazivati, ako ne budemo zadovoljni tekstom lako ćemo vas pronaći“. O mrtvima sve najbolje, ali nakon te rečenice trnci su mi prošli tijelom i osjećala sam se jako nelagodno. (Eleonora Matković)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa