POČEO POSTUPAK MIRENJA

Sindikat: Zašto nas tjeraju u štrajk u Monte Giru?

0
Groblje Monte Giro
Groblje Monte Giro

Sindikat Istre, Kvarnera i Dalmacije pokrenuo je 9. studenog pred Gospodarsko-socijalnim vijećem RH postupak mirenja u poduzeću Monte Giro nakon što je poslodavac ignorirao sindikalnu inicijativu da se potpiše Kolektivni ugovor. GSV je odmah odredio miritelja koji ima pet dana zakonskog roka da provede mirenje.

Iz Sindikata su rekli da već godinu i pol dana pokušavaju s poslodavcem sjesti za stol i potpisati Kolektivni ugovor, u kojem bi se kroz socijalni dijalog dogovorili radni uvjeti i plaće radnika primjerene radu koji obavljaju. 

„Direktor Darko Buršić, nažalost, cijelo vrijeme, uz opravdanje da on ima Pravilnik, odbija pregovore, ali i vrši pritiske prema radnicima i članovima Sindikata da do pregovora uopće ne dođe. S takvim ponašanjem Sindikat se nije suočio ni u jednom drugom gradskom poduzeću ili ustanovi u kojima ima članove i u kojima su pokretane inicijative za kolektivne pregovore“, rekao je Rajko Kutlača, voditelj Ureda SIKD-a Pula.

 

Kutlača dalje navodi da se u kontekstu te činjenice jednostavno se nameće pitanje „koji su razlozi za takvo ponašanje direktora Monte Gira“.

„Istovremeno, posve je nejasno zašto odgovorni u Gradu Puli (vlasniku ovog komunalnog društva za pogrebne usluge) ne poduzimaju ništa da se krene s pregovorima, već na taj način podupiru ponašanje direktora. Posljednje što su smislili je da anketiraju radnike o tome da li žele Kolektivni ugovor ili ne. To bi bio postupak bez presedana, ali po mišljenju Sindikata i vrlo opasan postupak. To, naime, nijedan poslodavac u Puli, a ni šire, nije činio niti bi to bilo zakonito. Članovi Sindikata već su se prije nekoliko mjeseci izjasnili da žele Kolektivni ugovor. Bez toga Sindikat ne bi ni pokretao inicijativu i cijelu proceduru. Sada se, nekim anketiranjem u organizaciji poslodavca, zapravo novom sofisticiranom metodom pritiska, pokušava stvoriti situacija u kojoj bi se radnici trebali sami sebi suprotstaviti i odreći se prava na kolektivni ugovor. Radi se o besprimjernom pa i bezobraznom pokušaju izbjegavanja socijalnog dijaloga po svaku cijenu koji je neprihvatljiv Sindikatu pa je u obvezi zaštite interesa svojih članova bio prisiljen posegnuti za zakonskim sredstvima koja su mu na raspolaganju“, rekao je Kutlača.                                                                      

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa