in memoriam

Etore Fable: Odlazak najstarijeg geodeta u Istri

0
Etore Fable (1930-2020.)
Etore Fable (1930-2020.)

U 91. godini života napustio nas Etore Fable, inž. geodezije iz Rapca, dugogodišnji djelatnik Istarskih ugljenokopa Raša-Labin-Pićan i Uprave za katastar Labin, kolega i jedan od mojih predavača u srednjoj rudarsko tehničkoj školi. U trenucima kada je osjetio da mu se primiče kraj života izrazio je želju da mu posljednji pozdrav na grobnom mjestu uputi netko od kolega iz IUR-a, obzirom da je i sam sin rudara i da je njegov profesionalni životni put vezan uz nekadašnji rudnik. Kako danas, zbog trenutačne situacije sa COVID-om 19 to nije moguće, slobodan sam u ime obitelji, prijatelja i kolega objaviti posljednji pozdrav.

Predavač u Rudarsko-tehničkoj školi

Kad govorim o inž. Etoru moram naglasiti da ga se najprije sjećam iz 1962. godine kada nam je predavao rudarska mjerenja u Rudarsko-tehničkoj školi u Labinu. Posebno se sjećam njegovog načina i pristupa predavanjima. Inž. Etore je bio stručan, pedantan, a naročito pažljiv prema nama s jedinom željom da nam prenese što više znanja iz rudarskih mjerenja i njegovog rudarskog iskustva.

Mnogo godina kasnije kad sam završio Rudarsko-geološko-naftni fakultet u Zagrebu, sretali smo se i surađivali kao kolege svaki u svom djelokrugu rada. Moram istaknuti da je bio cijenjen među kolegama, a posebno poštivan od rudara s kojima je surađivao. Uvijek je bio spreman da pomogne i da prenese svoje bogato radno iskustvo, a bilo je teških i vrlo složenih situacija napretek.

Rođen u Kršanu

Etore Fable rođen je 20. veljače 1930. u Kršanu, selo Juršići, u mnogočlanoj obitelji sa sedmero djece (otac Šime, majka Roža, sestre Đulija, Katina i Jole te braća Emilijo, Romano i Gvido). Uz potporu oca Šime koji je cijeli radni vijek radio u teškim uvjetima kao rudar u ugljenokopu Raša, obitelj se bavila poljoprivredom i uzgojem stoke. Najstariji brat Emilijo izgubio je život u koncentracijskom logoru Dachau tijekom Drugog svjetskog rata.

U takvim uvjetima Etore nakon završene petogodišnje talijanske osnovne škole, 1946. upisuje prvu generaciju Rudarsko-industrijske škole u Vinežu, a potom Rudarsko-tehničku školu u Labinu, gdje je 1952. uspješno maturirao. Slijedi služenje vojnog roka u Bitoli (Sjeverna Makedonija) tijekom kojeg je u školi za rezervne oficire stekao čin poručnika.

Po povratku iz vojske zaposlio se kao tehničar mjerač u centralnom mjerništvu Istarskih ugljenokopa Raša-Labin-Pićan gdje ostaje raditi do 1961. godine kada je upućen na daljnje obrazovanje na Rudarski fakultet u Tuzli. Nakon diplome stječe zvanje inženjera za rudarska mjerenja te se vraća u IU na radno mjesto šefa centralnog mjerništva.

Rukovoditelj Uprave za katastar i geodetske poslove

Potom, uz posao izvanredno upisuje Geodetski fakultet u Zagrebu te na istome stiče i zvanje inženjera geodezije. Godine 1973. zaposlio se Upravi za katastar i geodetske poslove Općine Labin na radno mjesto rukovoditelja uprave gdje je radio do stjecanja uvjeta za punu starosnu mirovinu 1986. godine.

Mirovinu nije aktivirao već se potaknut svojom životnom i radnom energijom ponovno zaposlio u firmi Geoprojekt iz Buzeta na radno mjesto šefa radne jedinice u Labinu gdje ostaje do 1991. godine kada otvara privatni obrt za geodetske poslove 'Geof', sa sjedištem u Labinu, koji posluje i danas kao tvrtka u vlasništvu sina, te je kroz generacije sina Denisa i unuka Vedrana njegovo djelovanje nastavljeno i dalje.

Nositelj državnog ordena zasluge za narod

Savez društava geodeta Hrvatske dodijelio mu je povelju za svog zaslužnog člana, dok je od strane bivše države SFRJ nositelj državnog ordena zasluge za narod sa srebrnom zvijezdom.

Uz posao, njegova glavna životna preokupacija je bila obitelj koju je zasnovao 1956. godine oženivši se sa suprugom Marijom rođ. Stepčić sa kojom ima dvoje djece - kćer Loredanu i sina Denisa.

Usprkos svojoj već uznapredovaloj i teškoj bolesti, nesebično je, do njenog zadnjeg dana njegovao nemoćnu suprugu koja ga je napustila prije šest mjeseci. Ostavio je iza sebe djecu sa svojim obiteljima i četvero unučadi. Neka mu je laka istarska gruda! (Josip Štemberga, dipl.inž.rudarstva)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa