Predstavljen pazinski proračun: do komunalnih akcija do mjesnih odbora

0
Maja Stranić Grah i Reanato Krulčić
Maja Stranić Grah i Reanato Krulčić

Gradonačelnik Grada Pazina Renato Krulčić i pročelnica Upravnog odjela za gospodarstvo, financije i proračun Maja Stranić Grah održali su 21. listopada konferenciju za novinare na kojoj su predstavili novi ciklus provedbe projekta Pazi(n) proračun!. Ova, sedma godina provedbe projekta obilježena je neizvjesnom situacijom vezano za epidemiološku situaciju. Zbog posebnih okolnosti, bili su primorani odgoditi i prilagoditi aktivnosti vezane za projekt.

Projekt se prethodnih godina provodio tako da prethodno informirani građani i građanke šalju svoje prijedloge malih komunalnih akcija ili ih iznose izravno tijekom javnih rasprava nakon čega gradske službe analiziraju zaprimljene prijedloge kako bi sve bilo spremno za javne rasprave po mjesnim odborima na kojima građani mogu raspravljati o svim pitanjima i problemima na području svog mjesnog odbora te potom glasati o realizaciji najpotrebnijih malih komunalnih akcija.

Na ovaj način je od početka provedbe projekta realizirano preko 170 malih komunalnih akcija za provedbu u približnoj vrijednosti koja je i unaprijed definirana – 3,1 milijuna kuna ukupno. S obzirom na epidemiološku situaciju, ove godine nismo u mogućnosti pozvati sve mještane mjesnih odbora na javne rasprave. Unatoč tome rasprave će se održati, ali samo s članovima vijeća mjesnih odbora prema sljedećem rasporedu:

Članovi vijeća mjesnih odbora će glasati o prijedlozima malih komunalnih akcija koji su prikupljeni prijašnjih godina, a do sada nisu provedeni. Također predsjednicima mjesnih odbora dan je rok do 2.10.2020. godine da pošalju do 3 nova prijedloga za koje smatraju da su prioritet na području njihovog mjesnog odbora. Na raspolaganju imaju ukupno 390.000 kn, od čega manji mjesni odbori po 30.000 kn, a Stari Pazin 40.000 kn i Pazin 50.000 kn. Izglasane komunalne akcije uvrstit će se u Prijedlog proračuna koji će se uputiti na usvajanje Gradskom vijeću. Nakon I. čitanja proračuna krajem godine održat će se završna (online) javna rasprava o prijedlogu proračuna.

Pozivaju se svi zainteresirani građani da se informiraju o prijedlozima o kojima će se odlučivati preko web stranice www.pazin.hr gdje će biti objavljene prezentacije s prijedlozima ili preko članova vijeća svog mjesnog odbora te tako utječu na rezultate glasovanja!

Sve informacije o projektu dostupne na http://www.pazin.hr i www.proracun.pazin.hr. Napomena: Na raspravama će od predstavnika tvrtke RUNE Crow d.o.o. okupljeni članovi vijeća mjesnih odbora biti upoznati s projektom RUNE u sklopu kojeg će tvrtka u naredne tri godine izgraditi ultra brzu širokopojasnu optičku infrastrukturu u ruralnim područjima Primorsko goranske i Istarske županije. Izgradnjom mreže na područjima koja trenutno nisu pokrivena optičkom infrastrukturom, RUNE će pomoći lokalnim samoupravama u postizanju ciljeva Digitalne agende za Europu 2020. povezivanjem na novu pristupnu optičku mrežu koja će omogućiti brzine veće od 1 Gbps. Sve informacije i upute kako do priključka, provjera dostupnosti na adresi i sl. dostupne su na poveznici: https://www.ruralnetwork.eu/hr/kako-do-prikljucka/

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa