U Gračišću postavljena spomen ploča doktoru Brunu Salamonu

0

Na inicijativu Zavičajnog društva M.B Rašan u suradnji s načelnikom općine Gračišće, na rodnoj kući doc. dr.sc. Bruna Salamona u središtu Gračišća, 6. listopada otkrivena je spomen ploča. Skup je otvorio načelnik općine Ivan Mijandrušić. Pozdravljajući sve prisutne, istaknuo je da se mještani rado sjećaju pok. dr. Salamona, a neki još iz mlađih dana. O zaslugama dr. Salamona govorio je njegov dugogodišnji kolega - predsjednik zavičajnog društva M.B. Zavičajnog društva M.B. Rašan, prim. dr. Slivar Anđelo. Spomen ploču su otkrile dvije najstarije mještanke Gračišća.

Svoj je govor Mijandrušić zaključio kako su mještani Gračišća jako ponosni što se ovako velika osoba rodila upravo u njihovom malom mjestu. Na kraju su okupljeni posjetili grobno mjesto doc. Salamona i položili cvijeće. Ovim putem se organizatori zahvaljuju donatoru spomen ploče Dorianu Brenku.

Tko je bio dr. Salamon?

Doc. dr. sc. Bruno Salamon, dr. med. rođen je 6. listopada 1928.g. u Gračišću u uglednoj i imućnoj obitelji, a preminuo je u Puli. Oca su mu odveli 1942. godine u Dachau odakle se nikada nije vratio, te ga je odgajala majka.

Osmogodišnju školu završio je u rodnom Gračišću, a talijansku gimnaziju u Rovinju. Godine 1956. diplomirao je na Sarajevskom Medicinskom fakultetu. Prve dvije godine nakon diplome radio je kao liječnik u Domu zdravlja Pazin, nakon čega se zapošljava u Medicinskom centru Pula kao specijalizant ginekologije i opstetricije. Potom je 1965. položio specijalistički ispit na sarajevskoj klinici.

U Općoj bolnici Pula radio je od 1958. do 1990. godine, a posljednje tri godine prije umirovljenja odradio je u Domu zdravlja Pazin, u ginekološkoj ambulanti. Tijekom rada u Općoj bolnici Pula bio je Rukovoditelj Odjela za ginekologiju i porodništvo, kao i Pomoćnik ravnatelja za medicinska pitanja, te predsjednik Radničkog savjeta Opće bolnice.

Magistrirao je s temom jednoslojnog šivanja uterusa kod gravidnih kunića. Godine 1975. obranio je doktorsku disertaciju, također na Sarajevskom Medicinskom fakultetu na temu: „Jednoslojno ekstraendometrijalno šivanje uterusa kod carskog reza“, što predstavlja  veliki doprinos operativnoj tehnici u svakodnevnom radu.

Tim novouvedenim operativnim zahvatom ostvarene su velike prednosti: za tri četvrtine skraćeno je trajanje carskog reza, a time je došlo i do kraćeg trajanja anestezije. Ujedno, znatno je smanjeno krvarenje, kao i bolovi nakon poroda, dok je i samo zaraštavanje rane bilo daleko kvalitetnije. Godine 1980. izabran je u zvanje docenta pri SOUR-u Medicinskog fakulteta u Sarajevu na temu Komparativne prednosti jednoslojnog šivanja uterusa u odnosu na višeslojno.

Kao priznati liječnik ginekolog-opstetričar bio je aktivan i objavio je kao autor i koautor, više stručnih i znastvenih radova. Osnivač je Odjela za perinatologiju i neonatologiju s permanentnim prisustvom neonatologa na porodu.

Rađaonicu je opremio sa suvremenom medicinskom opremom. Prvi ultrazvučni aparat u tadašnjem Medicinskom centru nabavljen je za potrebe ginekološkog odjela upravo u vrijeme trajanja njegovog rukovođenja odjelom.

Bio je vrsni operater i dobar poznavatelj struke, kao što je bio i vrstan organizator, a velika mu je zasluga što je mlade specijalizante usmjerio na trajnu izobrazbu. U svom radu je bio priznati ginekolog-operater, pravi virtuoz, osoba široke opće naobrazbe, velikodušan te vrlo skroman i samozatajan. Svojim otkrićem dao je izniman doprinos medicini u svakodnevnom radu i medicinskoj znanosti uopće. (Prim. Anđelo Slivar, dr.med. specijalist ginekologije i porodništva)                                                                                                                                                    

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa