Rovinjska bolnica

Ovako je izgledala dvorana u kojoj je sada fizikalna terapija

0
Zatečeno stanje
Zatečeno stanje

Za rovinjsku bolnicu Prim. dr. Martin Horvat listopad  2020. ostat će upamćen po izuzetno velikim i važnim građevinskim radovima. Naime, već od ovog tjedna kreće početak gradnje lječilišno sportskog  bazenskog kompleksa u vrijednosti 60 milijuna kuna. Novi rovinjski bazenski kompleks prema projektu sadrži dva bazena, manji terapijski veličine 12,60 x 6,00 metara te veći dimenzija 33, 33 x 25 metara. Prostori za fizikalnu terapiju, sa dvoranama za hidroterapije, vježbanje i elektroterapiju biti će također smješteni unutar novog kompleksa, a cjelokupni projekt treba biti dovršen, prema roku izgradnje, za 19 mjeseci.

Sportsko-lječilišni kompleks

- To je povijesni dan, početak gradnje kapitalne investicije koja će povećati kvalitetu života i zdravlja građana. Ovaj sportsko-lječilišni kompleks predstavlja naš poklon pacijentima Specijalne bolnice Rovinj. Najnovije tehnologije u području rehabilitacije će garantirati  bolji ishod liječenja, te samim time opravdavati sve naše napore – kaže ravnatelj doc. dr. sc. Marinko Rade.

Kod izgradnje javnih objekata u zadnje vrijeme sve više imamo primjera javno-privatnog partnerstva, ovdje se pak radi o izgradnji po modelu javno-javnog partnerstva gdje su jedinice lokalne samouprave Grad Rovinj i Istarska županija krenuli zajedničkim naporima u ostvarenje ovog značajnog projekta. Istarska županija koja je vlasnik i osnivač bolnice dala je teren u zakup, dok Grad Rovinj, čiji sportaši i građani imaju i najviše koristi, investira u izgradnju sportsko lječilišnog bazenskog kompleksa.

- Ponosan sam da smo svi dio te velike priče i da možemo biti primjer kako se suradnjom i sinergijom dolazi do rezultata kojeg pojedinačnim naporom ne bi bilo moguće ostvariti. Ovaj trenutak predstavlja iskorak u novo, vrlo interesantno doba, u kojem će se također investirati značajna sredstva u proširenju broja kreveta Specijalne bolnice Rovinj, proširenju paleta terapija te unaprjeđenju komfora boravka za naše pacijente. U tome se zahvaljujem Gradu Rovinju i gradonačelniku Marku Paliagi, koji se osobno izborio da do toga dođe – izjavio je u povodu početka gradnje dr. Rade.

Za vrijeme radova izgradnje bazenskog kompleksa, fizikalna terapija premještena je u novi obnovljeni dio bolnice kojem je prvotna namjena da to bude kongresna dvorana te bazna predavaonica za kolegije koji će se održavati za buduće zdravstvene radnike u suradnji sa Sveučilištima u Puli, Osijeku i Rijeci.

U obnovu derutne nekadašnje sindikalne dvorane utrošeno je 1,8 milijuna kuna, od čega su kao najveći dio, preciznije milion i sto tisuća kuna, plaćeni kompletni građevinski radovi – od sanacije krovišta, zamjene stolarije do vanjskog i unutarnjeg uređenja zidova, podova, elektroinstalacije.

U planu Bolnički muzej

Novouređeni prostor je predviđen da po potrebi može funkcionirati kao kongresna dvorana kapaciteta sto i dvadeset mjesta, a u jednom djelu smjestio bi se i stalni muzejski postav. Naime, kako veli ravnatelj dr. Rade, budući da bolnica postoji još od 1888., u suradnji sa Muzejom Grada Rovinja planira se utemeljiti Bolnički muzej čiji bi stalni postav kao izložba eksponata iz bolnice, prezentirao pacijentima i mladim generacijama zdravstvenih djelatnika povijest i kulturu. Izložba je već bila na turneji, odnosno prošle godine je prikazana u Beču.

- Tradicija je jedna vrsta garancije za uspješnost i prenošenje znanja s generacije na generaciju – zaključuje ravnatelj. Dodaje kako se Odjel fizikalne terapije prebacuje u taj temeljito obnovljeni i pomno uređen prostor sve dok se ne izgradi bazenski kompleks kad će se potom fizikalni odjel preseliti u novi vanjski kompleks dvorana uz terapijski bazen.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

ELEKTRIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/CA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA