učenik josipa dimnića

Virtualna izložba njemačkog umjetnika koji promovira Istru

0
Axel Becker, prvi s lijeva
Axel Becker, prvi s lijeva

U prostorijama renomirane njemačke privatne banke Merck Finck u Stuttgartu u četvrtak je otvorena virtualna izložba njemačkog umjetnika Axela Beckera, prenosi hrvatski iseljenički portal Fenix magazin.

Izložbi je nazočio i generalni konzul Republike Hrvatske u Stuttgartu Ivan Sablić, koji je govorio o umjetniku, njegovom radu i  vezi s Hrvatskom.  Sablić već dugo vremena prati umjetnički put Axela Beckera, a početkom ove godine u prostorijama GK RH Stuttgart organizirana je i zajednička izložba.

Virtualnu izložbu u Stuttgartu je u četvrtak otvorio direktor financijskih analiza Tobias Haspel, a  program je vodio Sven Schneider, voditelj Odjela privatnog bankarstva. Veliki broj zainteresiranih se u izložbu uključio virtualnim putem, a kroz program je vodila povjesničarka umjetnosti Karin Scheuermann, direktorica Odjela za kulturu grada Günzburga kao i svih muzeja toga grada.

Neke skulpture nastale u Rapcu

Banka Merck Finck privatna je banka osnovana 1870. godine u Münchenu, a na 16 mjesta ima ispostave u kojima klijentima nudi široke usluge privatnog bankarstva visoke klase, upravljanja imovinom, strateškog ulaganja, itd. Članica je grupe Quintet Private Bank koja upravlja imovinom 81,5 milijardi eura. Merck Finck je angažirana i u umjetnosti i kulturi, pa su npr. među ostalim, sponzori Pinakoteke u Münchenu.

Umjetnik Axel Becker je prve svoje veće izložbe imao baš u Hrvatskoj. Ima umjetnički atelje u Istri, gdje velikim dijelom dijelom i stvara, te je dobro povezan s drugim hrvatskim umjetnicima. Neke od skulptura izložene na ovoj izložbi su nastale u Rapcu.

Axel Becker  je 2018. godine bio student prof. Josipa Diminića, jednog od osnivača Parka skulptura Dubrova s preko 95 radova kipara iz cijeloga svijeta. Radio je u njegovom ateljeu u Diminićima i Labinu.

Skulpturu napraili kooperanti Mate Rimca

Na ovoj izložbi je prvi puta prikazana skulptura Vrisak – Hommage of Munch. Skulptura je napravljena u Carbonu iz forme Axelove gips skulpture. Izvođači radova dolaze također iz Hrvatske, tvrtka Mac Carbon  Technology. Iz njihovih strojeva, zanimljivo je, izašao je upravo prvi Rimac Concept One, najbrži električni automobil na svijetu. Umjetnik je objasnio da su samo oni mogli to tako perfektno izvesti, kao što je on zamislio.

Axel Becker je prošle godine, u konkurenciji od preko 300 umjetnika, osvojio 3. mjesto na Art Fair Zagreb. Dobio je i medalju grada Monreale/Palermo. U Stuttgartu je jedna njegova skulptura izdvojena i pohvaljena od gradonačelnika za kulturu Fabiana Mayera.

Svake druge godine, Axel Becker ima samostalnu izložbu u galeriji muzeja Grada Bogenšperka u Sloveniji, u prelijepom Dvorcu Bogenšperk. Za iduću godinu je izabran za Biennale u Firenzi.

Kroz svoju umjetnost Axel Becker promovira i Hrvatsku, čiji je veliki ljubitelj, a surađuje i s brojnim hrvatskim umjetnicima među kojim rado ističe fotografa Đanija Celiju i dizajnericu Ivonu Vrbanac, piše Fenix magazin.

loading...

Posljednji komentari

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

OSOBNI/A ASISTENT/ICA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A GRAĐEVINSKI/A RADNIK/CA

Do: 30.09.2020.

PLOMIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

ZIDAR/ZIDARICA - TESAR/TESARICA

Do: 01.10.2020.

ROVINJ-ROVIGNO, ISTARSKA ŽUPANIJA

MEDICINSKA SESTRA/MEDICINSKI TEHNIČAR

Do: 10.10.2020.

UMAG-UMAGO, ISTARSKA ŽUPANIJA