dan starijih osoba

Uskoro počinje gradnja Doma za starije osobe u Pazinu

0
U Spomen domu
U Spomen domu

U dvorani Istra pazinskog Spomen doma 1. listopada uspješno je obilježen Međunarodni dan starijih osoba kojeg je prije 30 godina proglasila Glavna Skupština Ujedinjenih naroda. Gradonačelnik Renato Krulčić čestitao je svim sugrađanima treće životne dobi Međunarodni dan starijih osoba i istaknuo kako Grad Pazin nastavlja raditi na cjelovitoj inkluzivnoj skrbi za starije osobe čiji je ključni projekt izgradnja Doma za starije osobe i centra za pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga Pazin.

Krulčić je dodao kako Grad ulaže velike napore kako bi se prilagodio potrebama, sposobnostima i mogućnostima stanovnika starije dobi te osigurao dostojanstveno starenje i europski životni standard lokalnoj zajednici. Prisutnima su se također obratile Marijana Krbavac Žulić, ravnateljica Gradskog društva Crvenog križa Pazin te ravnateljica Centra za socijalnu skrb Pazin, Pavita Jelinčić koje su izrazile veliko zadovoljstvo odličnom suradnjom s Gradom oko svih projekata vezanih za skrb starijih osoba na području Grada.

Ono što je naročito važno za Pazince treće životne dobi jest da je početkom rujan dobivena građevinska dozvola za Izgradnju doma za starije čija je izgradnja među apsolutnim prioritetima ove gradske uprave.  Naime, temeljem građevinske dozvole i izrađenog izvedbenog projekta i troškovnika priprema se tender za raspisivanje javne nabave za izvođača radova. Nakon potpisivanja ugovora s izvođačem radova  krenut će se u izgradnju, prema planu početkom 2021. godine. Očekivano trajanje građenja i opremanja je dvije godine, što znači tijekom 2021. i 2022. godine.

U prvoj fazi, izgradio bi se veći dio zgrade katnosti P+2, a obuhvaćao bi sve potrebne zajedničke prostore, smještajne kapacitete za 52 korisnika institucionalne skrbi (dugotrajni smještaj), Centar za  pružanje izvaninstitucijskih socijalnih usluga za 30 korisnika poludnevnog boravka te pomoćne prostore koji su potrebni za uslugu pomoć u kući za 90 korisnika. Druga faza izgradnje obuhvaćala bi još dodatnih 48 smještajnih jedinica. Ukupna neto građevinska površina cjelokupnog objekta I. faze iznosi 2.997,66 m2. U sklopu I. faze uredili bi se vanjski prostori ispred zgrade (parkirališta, kolne i zelene površine) te djelomično zelene površine s južne i istočne strane. Procijenjena vrijednost projekta I. faze iznosi 37.000.000,00 kn. Izvori financiranja su kreditno zaduženje Grada Pazina uz 50% sufinanciranje Istarske županije te sredstva odobrena prijavom na natječaj za projekt SOS – skrb o starijima.

Naime, u listopadu 2019. prijavljen je projekt „SOS - skrb o starijima“ koji uključuje i dio izgradnje i opremanja Doma za starije osobe, ali koji se odnosi na pružanje izvaninstitucijskih usluga (poludnevnog boravka i pomoći u kući). Prijavitelj je Gradsko društvo Crvenog križa Pazin, a partneri na projektu su Grad Pazin i Centar za socijalnu skrb Pazin. Uz građenje i opremanje projektni prijedlog između ostalog uključuje i nabavku novih vozila za Gradsko društvo crvenog križa Pazin i Centar za socijalnu skrb Pazin te financiranje novo zaposlene osobe na projektu.  

Iz Grada sa zadovoljstvom ističu kako su pred samo nekoliko dana dobili informaciju da je ovaj projekt prošao 2. fazu postupka dodjele bespovratnih sredstava koja obuhvaća administrativnu provjeru, provjeru prihvatljivosti prijavitelja i partnera, projekta i aktivnosti, troškova, ocjenu kvalitete, te se upućuje u 3. fazu odnosno u donošenje Odluke o financiranju za prihvatljive troškove od 10.817.210,07 kuna.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa