Umaški vrtovi: predani ključevi kućica za alat

0

Hvalevrijedan projekt kojeg je Grad Umag pokrenuo početkom ove godine, možemo s ponosom reći kako je „urodio plodom“. Projektom davanja u zakup gradskih vrtova grad je na najdirektniji način utjecao na poboljšanje kvalitete života građana Umaga u socijalnom, zdravstvenom, ekonomskom, ali i ekološkom smislu.

Ukupno je 60 vrtnih parcela, površine cca 50m2, dano na korištenje građanima u svrhu uzgoja voća i povrća, začinskog bilja i cvijeća za vlastite potrebe. Vrtne parcele su prije svega namijenjene građanima iz urbanih sredina, odnosno stambenih zgrada, a koji nemaju okućnicu ili zemljište pogodno za obrađivanje. Gradski vrtovi nalaze se nedaleko centra grada, na području naselja Vrh, a koriste se po simboličnoj cijeni od 3 kune po m2 godišnje. Gradski vrtovi nalaze se na površini od 3300 m2, a cijela je površina ograđena zaštitnom ogradom. Grad Umag je korisnicima osigurao vodu, a potom kupio deset novih drvenih kućica za alat ne bi li naši sugrađani dobili što bolje uvjete za uzgoj u svojem gradu. Ključeve drvenih kućica predao je vrijednim građanima gradonačelnik Umaga Vili Bassanese 27. srpnja u zoni gradskih vrtova.

Ovim sveobuhvatnim projektom Umažankama i Umažanima omogućen je uzgoj zdrave hrane, smanjenje opterećenja kućnog proračuna i zdrav način korištenja slobodnog vremena, promičući pritom zdrav načina života te upoznavanje s važnosti bio-raznolikosti. Uz sve navedeno, korisnici gradskih vrtova izrazili su neizmjerno zadovoljstvo uspjehom projekta, naglašavajući kako on ne nosi samo prehrambeno dobro za njihove obitelji, već kako se u vrtovima druže, pomažu jedni drugima i savjetuju se, čime ovaj projekt dobiva jednu neprocjenjivu dodanu socijalno društvenu vrijednost.

„Obrađivanje vrta, u blizini centra grada, zasigurno predstavlja poruku zajedništva i solidarnosti, a ujedno i konkretnu pomoć kućanstvima koji u ovim vrtovima  uzgajaju vlastito voće, povrće, cvijeće ili bilje. Ovo je relativno maleni projekt, ali koji ima dušu i društveni značaj za sve nas. Čestitamo našim sugrađanima koji su se uključili u ovaj projekt te učinili svojim radom, trudom i marljivošću, ovaj grad ljepšim i još boljim mjestom za život“ naglasio je gradonačelnik Vili Bassanese.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

KERAMIČAR/KA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

MONTER/KA SUHE GRADNJE (KNAUF)

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

POMOĆNI/A DIMNJAČAR/KA

Do: 30.09.2020.

PULA-POLA, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA

Do: 10.10.2020.

NOVIGRAD-CITTANOVA, ISTARSKA ŽUPANIJA