Pfeffer optužila Rockwool, iz tvrtke odbacuju klevetu i najavljuju tužbu

3
Print screen video snimke koju je objavila Irena Pfeffer
Print screen video snimke koju je objavila Irena Pfeffer

Irena Pfeffer, građanska aktivistica i svojedobno eksponirana članica Živog zida na Labinštini, objavila je na svom Facebook profilu snimku mulja odloženog na jednom privatnom zemljištu u Kršanu. Pfeffer na video snimci vrlo otvoreno optužuje tvrtku Rockwool da je mulj dovezao njihov kamion.

Priča nas je zaintrigirala pa smo odlučili istražiti o čemu je riječ. Nazvali smo direktora Rockwool Adriatica Aleksa Fonovića, koji je rezolutno odbio optužbe.

„Taj otpad nije naš. Tu nema nikakve dileme. Naša tvornica zadovoljava najviše europske ekološke standarde. Dapače, možemo se pohvaliti da smo jedna od rijetkih takozvanih 'zero landfilling' tvornica, jer sav otpad iz našeg proizvodnog procesa pretvaramo u sirovinu i ponovo vraćamo u proizvodni proces i recikliramo te tako dodatno doprinosimo zaštiti okoliša i ljudskog zdravlja“, rekao nam je Fonović.

Direktor Rockwoola rekao nam je i da su, nakon objave na Facebooku, kontaktirali svoje odvjetnike te da će „zajedno s njima odlučiti o daljnjim pravnim koracima vezano uz teške optužbe i klevetu izrečene u videu na račun tvrtke“.

Čiji je onda otpad i zašto ga je Irena Pfeffer povezala s Rockwoolom, istražili smo dalje te otkrili da je jedina poveznica s Rockwoolom specijalizirana tvrtka iz Kršana, koja je jedan od većih kooperanata Rockwoola, ali usluge čišćenja radi i za Općinu Kršan. Stoga smo odgovor potražili u Općini Kršan.  

Načelnik Općine Kršan Valdi Runko potvrdio nam je da je to građevinski materijal, a radi se o pijesku i zemlji, odnosno šuti od asfaltiranja, nastao čišćenjem slivnika i cijevi za odvodnju oborinskih voda na gradilištu Industrijske ulice u Potpićnu. Riječ je o potpuno bezopasnom otpadu. „Općina je angažirala specijaliziranu tvrtku u vlasništvu gospodina Peršića da odveze prikupljeni materijal, kojeg je potom odložio na privatno zemljište u dogovoru s vlasnikom toga zemljišta“, rekao nam je Runko. (Nenad Čakić)

Odloženi materijal je s gradilišta u Industrijskoj ulici u Potpićnu (foto: Roberto Matković)

 

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa