Istra Inspirit odveo publiku na rimsko putovanje Vižulom

0

U izvedbi Istra Inspirita 15. srpnja navačer premijerno je održana Rimska šetnja Vižulom , a u suradnji s Turističkom zajednicom Općine Medulin.

Interpretativna šetnja oživjela je dijelove iz rimske povijesti vezane za lokalitet Vižulu te pružila publici zanimljiv i edukativan doživljaj. Redatelj i glavni protagonist ovoga novoga kulturno-doživljajnog proizvoda iz palete Istra Inspirita je Frano Novljan (u ulozi rimskog građanina Pirama i Crispa), dok su u izvedbi sudjelovali Dejan Gotal (vojnik Plaut), Ivona Bulešić (vestalka Likinia) i Sedina Cerovac (proročica Aria). Domaći i strani posjetitelji mogli su uživati na autentičnoj povijesnoj lokaciji u novo uređenom Arheološkom parku Vižula gdje su saznali zanimljive činjenice o povijesti rimske vile, životu Rimljana u jednom od najstarijih ljetnikovaca Rimskog carstva te uživati u jedinstvenom zalasku sunca. Talentirani izvođači Istra Inspirita publici su približili povijesne činjenice kroz zanimljivu interpretaciju rimske povijesti te su tijekom interpretativne šetnje na hrvatskom i engleskom jeziku prenijeli detalje o životu Rimljana na tom poluotoku, termalnom kompleksu koji je postojao unutar vile, rimskoj vojnoj strategiji koja im je služila i pri odlasku na poznate rimske gozbe te su dočarali kako je izgledala vila s predivnim mozaicima. Nenad Cukon zaslužan je za osmišljavanje i izradu autentičnih kostima rimskog razdoblja, dok je asistent režije povjesničar dr. sc. Matija Drandić.

Ovim putem zahvaljujemo Turističkoj zajednici Općine Medulin na suradnji kojom se već dugi niz godina razvija kulturno-doživljajni turizam destinacije, a u sklopu koje će se ovoga ljeta održati Malin Fest, 10.08., Crispo, 19.08., te još jedna interpretativna šetnja Vižulom, 9.09.2020.

Obzirom na trenutnu situaciju uzrokovanu pandemijom bolesti Covid-19, izvedbu je bilo moguće realizirati uz provođenje i poštivanje svih preporuka i mjera Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, što je u potpunosti bilo ispoštovano od strane organizatora.

 Istra Inspirit je projekt kulturno doživljajnog turizma koji se provodi unutar Istarske razvojne turističke agencije – IRTA d.o.o. uz podršku Upravnog odjela za turizam Istarske županije.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa