Pjesnički festival: pjesmu u boci u more bacila Ljiljana Zovko

0
Sudionici festivala
Sudionici festivala

Proteklog vikenda na više lokacija u Istri održan je Međunarodni pjesnički festival „More na dlanu“. Festival je počeo okupljanjem pjesnika 19. lipnja na pulskom Forumu u Galeriji Cvajner. Tamo je u popodnevnim satima održana promocija dviju knjiga koje su predstavile autorice. Maja Heršak je predstavila knjigu „Ostani blizu“ a Sanja Balalić „Miris snova“. Svečano otvorenje festivala bilo je u večernjim satima ispred crkve sv. Antuna Padovanskog u blizini velebne pulske Arene. Uslijedila je promocija zajedničke zbirke u kojoj su zastupljene pjesme čak 156 izabranih autora. Veoma raduje da točno četvrtinu čine autori iz Istre koji su ujedno u velikom broju sudjelovali i na promociji.

U međunarodnoj zbirci poezije zastupljeni su autori iz mnogih zemalja:  Bosna i Hercegovina, Slovenija, Srbija, Crna gora, Makedonija, Austrija, Njemačka, Švicarska, Švedska, Južna Afrika i naravno Hrvatska iz koje je većina autora. Pjesme koje su se slale na natječaj nisu bile na zadanu temu ali većina pjesnika je pisala o moru i ljubavi. Urednik zbirke Zdravko Odorčić je ujedno i predsjednik Udruge KULTura sNOVA iz Zagreba koja je zbirku objavila. Program promocije je nakratko prekinula iznenadna kiša ali niti nepovoljne vremenske prilike nisu uspjele omesti raspoložene pjesnike te je večer poezije nastavljena u atriju ispred crkve.

Sljedeći dan održavanja pjesničkog festivala odvijao se 20.06.2020. u još jednom prelijepom istarskom gradu, dugogodišnjem šampionu turizma, u Rovinju. Već oko podne pjesnici su na terasi ispred Multimedijalnog centra govorili svoje pjesme. Navečer je bilo okupljanje na terasi Zajednice talijana Rovinj poštujući sve naputke Stožera civilne zaštite, dakle korištenje maski, socijalne distance i dr. Najprije je bila promocija dviju knjiga koje su predstavili njihovi autori. Predstavljene su knjige „Cvijet koji mjenja boju“ autorice Maje Gregl i „Koraci u magli“ Branka Valića. Potom je bila promocija zajedničke zbirke 10 autora iz Istre pod nazivom „Dodirima duša br. 5“. U knjizi su zastupljene pjesme slijedećih autora: Davorka Flego, Slavica Lončarić Đugum, Vera Bosazzi, Neda Milenkovski (Alba Istriana), Jasna Bulić, Milena Zlateska, Gracijela Putina, Mario Viscovich, Radojka Kramar i Patrizia Milani. Svaki autor je govorio po jednu pjesmu iz zbirke.

Program je nastavljen tako da su svi prisutni pjesnici čitali ili govorili po jednu svoju pjesmu. Podjeljena su priznanja zaslužnima za organizaciju ovog pjesničkog festivala i uručena Povelja za najbolju pjesmu na festivalu.  Organizacioni odbor festivala bili su: Slavica Lončarić Đugum, Vera Bosazzi i Davorka Flego kao članice i Zdravko Odorčić kao predsjednik. Program na festivalu vodile su Maja Heršak i Slavica Lončarić Đugum. Glazbeni gosti bili su: Avelina Damijanjević Draguzet, Drago Draguzet i Petar Černov.

Kao najbolja pjesma na festivalu izabrana je „Ponekad u proljeće“. Autorici Ljiljani Zovko iz Zagreba uručena je Povelja te je imala čast da kopiju svoje pjesme u boci baci u more. Uz pjesmu se nalazi i adresa za nalaznika uz želju da svoj pronalazak boce javi udruzi KULTura sNOVA. Zanimljivo je da se nakon 8 dosadašnjih bacanja boca s pjesmama u more samo za jednu javio nalaznik. Po zaključenju programa pjesničkog festivala većina okupljenih pjesnika nastavila je druženje uz organiziranu večeru u jednom od restorana na rovinjskoj rivi. Uživalo se u dobroj hrani, lijepom pogledu na Rovinj u večernjem sutonu te razgovorima, smijehu i zajedničkoj pjesmi. Do nekog novog festivala, susreta i druženja. (Nevia Kožljan)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa