566 eurokonzalting sdz webbanner istarski v2

Poreč: službeno otvoren vrtić u Dračevcu

0
Svečano rezanje vrpce
Svečano rezanje vrpce

Područni odjel porečkog talijanskog dječjeg vrtića Paperino svečano je otvoren 15. lipnja u naselju Dračevac, a prisustvovali su mu brojni uzvanici. U novom odjelu smještene su po jedna jaslička i vrtićka skupina djece. Zgrada u kojoj je danas smješten vrtić u prošlosti je bila škola, a zgrada je donedavno bila narušena zubom vremena.

No vrtić Paperino i Grad Poreč-Parenzo su ovaj projekt prijavili i dobili zeleno svjetlo za sufinanciranje sredstvima iz EU fondova, odnosno Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju iz mjere 7., podmjere 7.4., tipa operacije 7.4.1., u iznosu od 80% ukupno prihvatljivih troškova, te je obnova počela prije godinu dana. Mali korisnici su vrtić uselili prije nešto više od tri mjeseca, a sada je bio trenutak da se ovaj događaj i svečano obilježi. 

Važan trenutak za Poreč

Na svečanosti otvorenja gradonačelnik Grada Poreča Loris Peršurić podsjetio je kako u Poreču raste broj stanovnika, a s time i broj djece, pa je nužno otvarati nove predškolske ustanove, a poučeni dobrim iskustvima iz ostalih prigradskih naselja, gdje su već otvoreni manji dječji vrtići, odlučili su nastaviti ovu dobru praksu.

-U Poreču je od 2011. godine porastao broj stanovnika za 18 posto. Imamo stalan prirodni prirast, pa je i povećana potražnja za vrtićkim i jasličkim mjestima te je sve je više školskih razreda. Zato su i krenula ova ulaganja. Nakon gradnje dviju škola, otvorene su jaslice u Velom Maju, otvoren je ovaj vrtić u Dračevcu, a slijedi gradnja vrtića i jaslica u Žbandaju. Naravno da veliko povećanje broja stanovnika u kratkom periodu mijenja i naše prioritete u gradskim projektima – okrećemo se gradnji škola, vrtića i jaslica i trenutno nam je prioritet za svu djecu osigurati jednake, kvalitetne uvjete i dovoljno mjesta u svim ustanovama, kazao je Peršurić.

-Od kada smo otvorili vrata ove lijepe obnovljene zgrade svi su se odmah osjećali ugodno i dobro u njoj. To nam je važno za svu našu djecu, njihove obitelji i sve djelatnike, rekla je ravnateljica vrtića Paperino Nataša Musizza. Istaknula je kako je ovo važan trenutak za grad, talijansku manjinu , mjesni odbor Fuškulin i predškolski odgoj općenito. Čestitkama na otvorenju ove ustanove pridružio se i predsjednik Talijanske unije Maurizio Tremul, koji je istaknuo kako su upravo vrtići, a time i njihovi djelatnici izuzetno važni u odgoju djece , jer ovdje stječu prva znanja, iskustva i radne navike. 

Matilda Copić, ravnateljica Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju istaknula je kako se ovih dana nalazi u Istri gdje upravo obilazi izgradnju projekata za koje su odobrili sufinanciranje, među kojima je i veliki broj vrtića, a istaknula je kako je posebno vesele upravo ovi trenuci koji su kruna rada svih dionika u projektu i ostaju na trajno korištenje stanovnicima. Kako je dodala, njihova Agencija sudjeluje u sufinanciraju upravo ovakvih projekata jer im je želja zadržati i omogućiti mladim obiteljima uvjete da mogu nastaviti živjeti i raditi u malim ruralnim sredinama. 

Vrpcu pomogla prerezati mlada Julija Mendiković

Novu je zgradu blagoslovio župnik Ivan Butković, a i službeno otvorenje proglašeno je rezanjem vrpce koje su odradili ravnateljice Copić i Musizza te gradonačelnik Peršurić uz pomoć mlade Julije Mendiković. Ugovorena vrijednost radova na vrtiću iznosila je 2.305.217kuna bez PDV-a, izvođač je bila tvrtka Rog d.o.o. iz Darde, a nadzor je izvršio Solidplus d.o.o. Poreč.

U objektu, uz svaku grupnu sobu smješten je sanitarni čvor i garderoba za djecu, a osim toga objekt ima dvoranu za rekreaciju djece površine 46m2, sanitarije za osoblje, servisnu prostoriju, tehničku prostoriju, spremište i ostale potrebne prostore. Objekt je smješten na čestici od oko 1300m2. Rekonstrukcijom i dogradnjom, bruto površina postojećeg objekta povećana na ukupno 320m2. Zadržani su postojeći nosivi kameni zidovi, drveno krovište je uklonjeno i izvedeni su novi krovovi u obliku kose armiranobetnoske ploče. Kompletan objekt je obložen u termoizolaciju od kamene vune, za grijanje i hlađenje objekta instalirana je dizalica topline, a grijanje je osigurano podnim grijanjem, a hlađenje ventilatorskim konvektorima.

loading...

Posljednji komentari

Povezane vijesti

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa

PROGRAMER/KA MOBILNIH APLIKACIJA

Do: 25.09.2020.

LABIN, ISTARSKA ŽUPANIJA

GRAĐEVINSKI/A POSLOVOĐA/TKINJA

Do: 30.09.2020.

BUZET, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/KONOBARICA U RESTORANU

Do: 30.09.2020.

CEROVLJE, ISTARSKA ŽUPANIJA

KONOBAR/ICA U PIZZERIJI

Do: 30.09.2020.

KAROJBA, ISTARSKA ŽUPANIJA