Damir Grünbaum: 'Gospodarstvo Istre ovisno o turizmu pred kolapsom'

0
Damir Grünbaum
Damir Grünbaum

"Maske su pale: iako je Istra, pohvalno, prva uvela rigorozne mjere zaštite građana od pandemije, sada, umjesto da, logično, prije svih naš Stožer počne ukidati te mjere oni poslušno slijede Nacionalni stožer što je neprihvatljivo i kobno za naše građane. Dosta je! Vratite nam naše živote! Građani Istre su svojom odgovornošću i žrtvom zaslužili da im se mjere brže ukidaju nego ostalim dijelovima Hrvatske! Prijeti nam umiranje od nezaposlenosti i očaja!", piše Damir Grünbaum, vijećnik Skupštine IŽ i Grada Umaga u priopćenju medijima.

"Istra je Covid19 - free, ali njeno je gospodarstvo ovisno o turizmu pred financijskim kolapsom. Kozmetičke mjere ublažavanja krize isteći će za nekoliko mjeseci iako bi, barem takve kakve jesu, trebale biti na snazi do sezone 2021. s obzirom na prognoze za ovu sezonu koje nisu optimistične. Skupo će nas koštati neuravnotežen razvoj gospodarstva temeljen na turizmu koji je je ovisan o ekonomskim i siguronosnim utjecajima. Skupo će nas koštati IDS-ova politika neoliberalnog kapitalizma, politika služenja interesima  krupnog kapitala. Ne zaboravimo Uljanik i desetine uništenih poznatih tvrtki diljem Istre.

Povjerenstvo za turizam je očito samo politički paravan koji ne služi građanima već velikim igračima u turizmu, političkoj promidžbi IDS-a, njihovih satelita  i već isluženih političara. Nije bilo nikakve reakcije povjerenstva na smanjenje plaće turističkim radnicima u velikim turističkim tvrtkama što je licemjerno nakon toliko rekordnih sezona i ogromnih profita koje su ostvarili. Dok god postoji jeftina radna snaga izvan EU nije ih briga za nas! Toliko o sinergiji velikih turističkih tvrtki i lokalne zajednice!

Nitko se od istarskih vlastodržaca nije sjetio da bi travanj mogao biti odličan uzorak iz kojeg bi bilo jasno vidljivo koliko zapravo građani Istre, bez turista, koriste komunalnu infrastrukturu, koji su njihovi stvarni troškovi odvoza i zbrinjavanja smeća, potrošnje vode, struje itd. Napokon možemo otkriti koliko je taj financijski teret neravnomjerno raspoređen između njih i korisnika u turizmu.  Siguran sam da bi se iznenadili koliko zapravo plaćamo više nego što bi trebali, koliko se zapravo pogoduje prije svega velikim turističkim tvrtkama na račun građana.

Megalomanski projekti poput Kaštijuna, projekti odvodnje i pročiščivanja otpadnih voda, projekti izgradnje cesta itd. su realizirani sa kapacitetima dvostruko većim od onih koji su potrebni samim građanima, a njihovo održavanje, amortizacija itd. pada na leđa građana. Borit ću se da se za to osnuje posebno povjerenstvo sa priznatim stručnjacima. Iskreno se nadam da će doći do teritorijalnog preustroja Hrvatske. Političari godinama to obećavaju, ali ne ispunjavaju jer bi tako izgubili veliki uhljebnički glasački aparat. Sada kada radi krize, nemaju više izvore financiranja tog aparata licemjerno razmišljaju o njegovoj redukciji. Siguran sam da će to ostati još jedno prazno obećanje jer će se teško odreći moći i novaca!

Znakovito je da su se vijećnici predstavničkih tijela u Istri odrekli svojih naknada, ali se stranke nisu odrekle iako su te naknade u milijunskim iznosima na godišnjoj razini, što je biše nego licemjerno. Uhljebnički članovi NO javnih tvrtki diljem Istre također se nisu odrekli svojih naknada. Vijećnici u Skupštini IŽ dobijaju 300 kn naknade mjesečno dok pojedini članovi NO javnih tvrtki i 10x više! To najbolje govori o njihovoj solidarnosti u ovim teškim trenucima. Očekujem da Stožer napokon objavi istinu o smrti dragog nam Nina iz Brtonigle. Siguran sam da sam i svojom kritikom pomogao da se takav slučaj ne ponovi. Istina je samo jedna, a oni koji je žele zaobići mogu me i dalje osuđivati, demonizirati i iskoristiti svoju moć da se politički obračunaju samnom kao jedinom oporbom, a to govori sve o njima!

Kada sam ukazivao na utjecaj CGO Kaštijun na zagađenje okoliša smradom, nikad identificiranim lebdećim česticama i teškim metalima, a time i na zdravlje građana nitko nije reagirao. Kada sam ukazivao na zagađenje okoliša i podzemnih voda nakon poplava u dolini Pazinčice sa deponije Lakota, nitko nije reagirao! Da je sadašnja politička vlast  krivac za epidemiju, pitanje je da li bi netko reagirao! Možda ćemo ipak iz ove krize izaći pametniji, iskusniji i savjesniji!?", napisao je Damir Grünbaum, vijećnik Skupštine IŽ i Grada Umaga.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa