Ništa od šanka: idući tjedan otvaraju se samo terase kafića

0
Ilustracija (foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)
Ilustracija (foto: Vjeran Žganec Rogulja/PIXSELL)

Kafići, barovi i restorani otvaraju se 11. svibnja, ali samo oni koji imaju terase. Mnogi istarski ugostitelji već su najavili da neće otvoriti, jer nemaju uvjete. Barem zasad, po trenutnim odlukama stožera civilne zaštite. U Austriji su od 15. svibnja dopustili otvaranje i unutarnjih prostora u kojima razmak među stolovima mora biti dva metra, a na terasama metar, dok bi za jednim stolom mogle biti četiri odrasle osobe i djeca. Veliki dio istarskih gradskih restorana nema terasu, posebno onih dnevnih, za marende koji rade cijele godine, a imaju unutarnje prostore od primjerice 150 i više kvadrata i oni očekuju mogućnost da se otvore po uputama epidemiologa. 

Vjerojatno će na svakom stolu biti propisane upute za goste kako se ponašati, te mjere higijene za djelatnike, pogotovo protokol prijema gosta u konobi, restoranu, rada s njim i dezinfekcije stola u odlasku za slijedećeg. Istrijanima, ali i Primorcima će možda zabrana zadržavanja na šanku najteže pasti. To po sadašnjoj situaciji neće biti moguće. Šanka do daljnjeg nema. Mjere mogu pasti u vodu ukoliko se postave uvjeti koji pitaju velika ulaganja, poput postavljanja pleksiglasa po svim stolovima, neke posebne ventilacije, toaletnih intervencija ili još nečega. 

Unutarnji prostori bi trebali biti u funkciji od 1.lipnja jer restorani neće moći posluživati hranu na terasama ako je vani loše vrijeme. Do 7. svibnja bi trebale biti objavljene epidemiološke mjere za kafiće, restorane i hotele, a očekuje se i uspostavljanje suradnje s drugim zemljama. Tu su nama najbliže Slovenija, Italija, Austrija i posebno Njemačka od srpnja. Italija od svih možda najviše škripi. Paket epidemioloških mjera za ugostiteljstvo će biti sudbina mnogih turističkih djelatnika kojima će biti cilj da turistička sezona, barem djelomično starta i to najkasnije od 15. lipnja.

No, izgleda da će za početak biti otvorene samo terase, a otvaranje unutarnjih prostora će ovisiti o epidemiološkoj situaciji do kraja svibnja. Granice su još zatvorene, i tako će najvjerojatnije biti barem do 1. lipnja. U kafiće i restorane dolazit će samo domaći gosti. To u Istri znači jutarnja kava, onima koji rade, marenda od 10 sati i to je to od ugostiteljstva u tjednu. Vikendom ručak ako bude lijepo vrijeme za šetnju, bike ili neki drugi outdoor. Večere zaboravite. Nitko ne spava. Lijepo vrijeme u svibnju iskoristimo i sjedimo vani. Terase imaju tende, suncobrane i nadstrešnice ako počne padati kiša. A za neveru i temporal čekajmo upute kriznog stožera. Samo pomalo, i to će pasat i “Šank” nan se tornat. (R.M./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa