ALEMKA MARKOTIĆ:

'Nije isključeno da se mjere u nekim regijama ranije ublaže'

0
Alemka Markotić (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)
Alemka Markotić (foto: Luka Stanzl/PIXSELL)

Alemka Markotić, ravnateljica zagrebačke Klinike za infektive bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', rekla je za RTL da će ozbiljniji pad epidemiološke krivulje biti znak da možemo početi popuštati s mjerama.

"Austrija je ta koja ima ozbiljan pa krivulje, već su najavili da bi počeli s popuštanjem mjera i mi ćemo pratiti situaciju kod njih. Kad bi naša krivulja konstantno pet do sedam dana padala, onda bi mogli početi s popuštanjem mjera. Prave se ozbiljni planovi koji će biti i predstavljeni. Kako smo postepeno uvodili mjere, tako će se i popuštati", kazala je Markotić gostujući u RTL-u Danas.

Na upit koje bi mjere prve mogli ublažiti, Markotić kaže da se analiziraju različiti aspekti društva, od škola do ekonomije.

Primjer Istre

"Nije isključeno da će neke regije ići ranije, a neke kasnije. To što Istra pet dana zaredom nema zaraženih je jako dobro, no ako odlučimo da svi mogu u Istru, i oni iz područja koji nisu dosegli tu razinu, onda ćemo opet dovesti Istru u problem. Važno je razmišljati cjelovito, vidjeti kako se odluke mogu odraziti na neka druga pudručja. Cijeli niz situacija je u analizi", kaže Markotić.

Koliko oni koji se ne pridržavaju uputa, poput svećenika u Splitu koji je unatoč zabrani održao misu na Uskrs, otežavaju rad Stožera?

"Na razini države se promišlja generalno. Bitno je da cijeli sustav funkcionira, da se većina građana pridržava mjera. Svakodnevno se događaju različiti incidenti i to se rješava, bilo bi problem da se nešto sustavno i masovno događa", rekla je Markotić za RTL.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa