Turisti će se vratiti: Istra nije stala, nego je pritisnula 'pause'

0
Turisti u Puli prošlog ljeta (foto: Duško Marušić/PIXSELL)
Turisti u Puli prošlog ljeta (foto: Duško Marušić/PIXSELL)

I to će proći. Bit će kraj svibnja, i bit će već toplo. U kratkim rukavima startat ćemo u lov na ostatak sezone. Istra je s mrežom europskih auto cesta prometno povezana kroz tri pravca, dva glavna ulaza, jednim manjim i nekoliko lokalnih. Osobna vozila, motocikli, obitelji, parovi i prijatelji će obilježiti ovaj “korona turizam 2020”. Oni će doć. Nemaju kuda. Mi smo im najbliži, prate nas. Zatvoreni u svojim domovima uz “korona” svakodnevicu, imaju vremena kliknuti mišem, posmatrati, i ako ništa drugo u svojim glavama razrađivati “rebooking” kuda i kada nakon ovog cirkusa. Barem vikend, a tko može, možda i tjedan. Zašto Istra?

Istra je uz dužno poštovanje prema ostatku zemlje i tragičnog, ranjenog Zagreba, opet Broj jedan, Numero uno, Nummer eins! Snažan i jasan nastup istarskog kriznog stožera civilne zaštite, prebacivanje s mirnodopskog u izvanredno stanje svih građana, uprave i samouprave, dijela gospodarstva na početku se činila pretjeranom ali ipak ona to nije bila. Sada se zna da je bila opravdana. Stručna. Ne, nažalost to nije vježba, to je život naš današnji uoči Uskrsa 2020. godine.

Istra nije stala, nego je pritisnula dugme “pause”.  Mobilizacija istarskih lokalnih informativnih medija je opća. Na usluzi su svim građanima bez kalkulacija, brzo i odmah. Stručne službe istarskih gradova imaju kroz društvene mreže i posebne kanale, direktni te stalni dvosmjerni otvoreni kontakt sa svojim lokalnim stanovništvom. Nesmijemo zaboraviti ni Nacionalni stožer koji presicama svaki dan objektivno, jasno, visokoprofesionalno objavljuje stanje i daje upute. Policija i sve ostale javne službe i servisi rade svoj posao. Građani pomažu. Poduzetnici koji mogu daruju i dijele.

A oni izvana sve to gledaju. Prate. Uspoređuju nas sa preostalim dijelom Europe. Imaju klikom miša cijeli Mediteran na dlanu. Ako u ovoj cijeloj tragediji borbe sa nevidljivim neprijateljem netko pruža čvrst otpor, onda je to Istra. Od Italije, od zapada prva na “tiru”, i na prvoj Covid liniji, s iznadprosječnim rezultatima. Za to nije zaslužan jedan čovjek, pojedinac. Svi Istrijani upravo polažu ispit o kojemu će se jednoga dana pisati analize, knjige, ekspertize, održavati seminari, proučavati naše ponašanje i postupci na visokim školama. 

A oni koji nam dolaze, će već tradicionalno stečeno povjerenje u istarskog čovika i turizam nagraditi. Oni se samo vraćaju tamo gdje se su oduvijek osjećali sigurno. (R.M./Istragram)

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa