Izložena strategija brendiranja Istre kao ICT regije

0
Tiziano Sošić
Tiziano Sošić

U prostorijama HGK – Županijske komore Pula 21. veljače predstavljena je Strategija brendiranja Istre kao ICT regije. Prezentaciji strategije bili su prisutni predstavnici vodećih IT kompanija u Istri kao što su Infobip, CMG, Istratech, Intersoft, Penta, Infosit, Lloyds Design, Consonna ali i predstavnici pulskog Fakulteta Informatike i Odjela za tehničke studije pri Sveučilištu u Puli, kao i predstavnici IDA-e i drugih gradova Istre. Predsjednik Gradskog vijeća Tiziano Sošić bio je prisutan u ime Grada Pule.

Tvrtke u ICT sektoru uspješno posluju u Istri, postižu globalni uspjeh i predstavljaju razvojnu perspektivu. Usmjerene su na inovativne tehnologije, razvijanje inovativnih proizvoda i usluga, a klijenti su im vodeće svjetske kompanije. Slijedom toga, tvrtke su preuzele vlastiti razvoj u svoje ruke i surađuju putem raznih meet-upa i povezale su se u strukovnu organizaciju pri HGK – Županijskoj komori Pula. Smisao je jasan: ostvarenja zajedničkih ciljeva, međusobna podrška i utemeljenje snažne ICT industrije u Puli i Istri.

„Tvrtke iz ICT sektora s područja Istre koje djeluju u sklopu Strukovne grupe HGK – Županijske komore Pula inicirale su brendiranje Istre kao mjesta za život, rad i učenje profesionalaca u ovom sektoru. Brendiranjem želimo stvoriti pozitivno poslovno okruženje u kojem će znanje sektora  stvoriti koristi ne samo za ICT tvrtke već i za gospodarstvo cijele županije“ rekao je u uvodnom dijelu prezentacije direktor HGK – Županijske komore Pula Damir Sirotić.

„Pohvaljujem inicijativu i smatram da Strategija sintetizira sve prijedloge i sugestije kompanija te detektira ključne izazove za iskorak ICT industrije u Istri. U današnjoj ekonomiji vladaju nemilosrdna konkurencija i konflikti a kompanije koje su danas prisutne predstavljaju jedan rijetki primjer tvrtki koje skladno surađuju i traže načine da se ICT industrija učinkovito razvije na našem području. To je bitno i za tradicionalne grane ekonomije jer im razvoj ICT industrije omogućava iskorak u digitalni svijet i osvajanje novih tržišta a da pritom nisu ograničeni geografskim lokacijama klijenata i dobavljača“ rekao je Tiziano Sošić i zaključio da je u ovom sektoru najvažnije raditi na suradnji privatnih kompanija, lokalne samouprave i znanstvene zajednice.

Tvrtka Sonda izradila je i predstavila  strateški dokument koji definira ključne karakteristike ICT sektora u Istri, s ciljem da se olakša i unaprijedi poslovanje postojećih tvrtki, potakne interes za zapošljavanje i da se razvije suradnja sa zajednicom. Izabran je novi predsjednik Strukovne grupe ICT-a pri HGK – Županijske komore Pula a to je Dean Verbanac, vlasnik tvrtke Intersoft Tecnologies, koji je pritom rekao: „Izuzetna mi je čast preuzeti ulogu predsjednika strukovne ICT grupe Istre. Ustrajati ću na koheziji ICT tvrtki, jedinica lokalnih samouprava, škola i fakulteta sa ciljem da Istru učinimo poželjnom regijom za ICT tvrtke i profesionalce.“

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa