U Taru nude izvorna jela proizvođača za koje možda niste čuli!

0
Foto: Jutarnji list
Foto: Jutarnji list

DeguStazione, lokal u istarskom gradiću Taru, tijekom cijele godine posjetiteljima nudi izvorna jela, sireve, ulja i vina proizvođača za koje možda nikada niste čuli, piše prilog Dobra hrana Jutarnjeg lista.

Zašto je nekadašnja uskotračna pruga Parenzana prolazila preko brežuljaka Bujštine? Valjda je mogla ići i nekom ravnijom rutom. Međutim, ne bi tada prolazila kroz područje bogato teranom koji se prije stotinu godina itekako cijenio. Naravno, kako bi se njime trgovalo. Trgovina vinom u Istri je očito cvala, a teran je u Trstu bio tražena roba, pa se čak prodavao i u apotekama kao tinktura za slabokrvne osobe. Kada je počela prva Vinistra i zašto je na njoj bilo samo nekoliko vinara? Kako je postala to što jest danas? Kakvo je to novo misno vino Porečko-pulske biskupije i zašto bi se odlično moglo spariti s ciplima iz Tarske vale koji se još love kao nekada? Kakav je to sir u orahovu lišću i koji su to okusi najboljeg maslinovog ulja zapadne obale Istre, posebice okolice Tara? piše Jutarnji.

Odgovore na sva ta pitanja dati će vam elokventni sommelier vina i maslinova ulja Edi Brčić koji sa širokim osmjehom i hrpom informacija dočekuje sve goste koji navrate u Kuću gastronomije u Taru nedaleko od Poreča. Riječ je o javnom projektu Općine Tar kojim se želi promovirati lokalna gastronomija, proizvodi, a napose vino i ulje. Naime, okolica Tara poznata je po brojnim vrhunskim proizvođačima maslinova ulja, a na ovom području djeluju i neki od vrsnih vinara. Međutim, kako nemaju svoje podrume, ovo je idealno mjesto gdje se danas prezentiraju svima, bilo kroz ciljane degustacije, bilo kroz ponudu vina u baru, uz ručak ili večeru, piše Jutarnji.

Najnovije vijesti

Istarski Forum

Za sudjelovanje u Istarskom Forumu potrebna je prijava ili registracija i izrada profila

Prijava ili Registracija korisničkog računa